De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-336 Duitse energiegigant EnBW legt offshore windplan in de ijskast

Duitse energiegigant EnBW legt offshore windplan in de ijskast

Vrijdag 16 november 2012

Het Duitse energiebedrijf EnBW, Energie Baden-Württemberg, na E.on en RWE dus het op 2 na het grootste energiebedrijf in Duitsland heeft de plannen voor de bouw van een offshore windpark opgeschort. EnBW investeert voorlopig geen € 1.5 miljard in het offshore windpark. Als reden wordt opgegeven dat het debat over de wijziging van de Energy Act (Energy Act) nog niet is voltooid en de onzekerheid over de aansluitingen op het net van offshore windparken door netbeheerder Tennet.
Zolang de Duitse overheid nog geen juridisch kader heeft vastgelegd wie wat moet betalen als er iets mis gaat, bouwt EnBW geen offshore windparken meer.

Het Baltic 1 windpark van EnBW

Het Baltic 1 windpark van EnBW. (Klik op de foto voor een vergroting)

Nadat het Deense energiebedrijf Dong vorige maand bekend maakte dat het de bouw van een offshore windpark in de ijskast zette, is EnBW het tweede bedrijf dat binnen één maand de deur van de ijskast opent en de bouwplannen op de plank legt.

De stap van EnBW laat zien hoe dringend de huidige problemen moeten worden opgelost wil de Energiewende niet in gevaar komen. Vooral het gebrek aan aansluitingen op het Duitse elektriciteitsnetwerk vormen al lange tijd een grote hindernis, zegt een woordvoerder van EnBW.

“We moeten eerst duidelijke wetgeving en betrouwbare juridische voorwaarden hebben alvorens we de beslissing nemen om € 1.5 miljard in dit nieuwe offshore windpark steken,” zegt de technisch directeur van EnBW. EnBW zal wachten totdat het wetgevingsproces voltooid is.

EnBW moest in 2011 op last van de Duitse regering twee van haar vier kerncentrales sluiten en heeft sindsdien zwaar ingezet op de bouw van offshore windparken.

EnBW heeft meer dan 20.000 werknemers en had in 2011 een omzet van meer dan € 18 miljard.