De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-339 Windenergiebedrijven strijken miljoenen aan subsidies op

Windenergiebedrijven strijken miljoenen aan subsidies op

Maandag 19 november 2012

De windmolenparken in het Belgische deel van de Noordzee dreigen een dure zaak te worden voor de Belgische belastingbetaler. De bedrijven die de parken exploiteren, boeken enorme winsten omdat ze twee derde van hun omzet via subsidies krijgen. De  minister van Energie wil die geldstroom opnieuw bekijken.

De windmolenparken voor de Belgische kust lijken een goudmijn te worden voor de bedrijven die erin hebben geïnvesteerd.
Dat blijkt uit de jaarrekening van Belwind, het grootste windbedrijf. Belwind haalde  tussen 1 april 2011 en 31 maart 2012 € 90,5 miljoen inkomsten binnen. Slechts  een derde daarvan, te weten € 27,6 miljoen, kwam uit de verkoop van de opgewekte elektriciteit. De overige € 62,9 miljoen kreeg  Belwind binnen via groenestroom certificaten.

Volgens zuinige schattingen van de CREG,  de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas, zullen de zeven windmolenparken in de Noordzee de belastingbetaler de komende 20 jaar minstens € 14 miljard  kosten. Minister van Energie Melchior  Wathelet (cdH) wil de groenestroom certificaten  drastisch verlagen: ”Subsidies mogen geen privé winsten worden.”

De verwachting is dat het in het Nederlandse deel van de Noordzee niet anders is. Energiebedrijven als Eneco en Nuon zijn er niet voor niets zo happig op om op de Noordzee windmolenparken te bouwen.