De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-34 Plan voor honderden ‘stadsturbines’ door heel Limburg

Plan voor honderden ‘stadsturbines’ door heel Limburg

Woensdag 1 februari 2012

Bezoekers van de Floriade in Venlo kunnen als die in april open gaat ook kennis maken met de ‘stadsturbine’. Van deze slechts 15 meter hoge windturbines hoopt het Maastrichtse bedrijf Ricochet er de komende paar jaar door heel Limburg zo’n 500 te kunnen plaatsen, eventueel inclusief zonnepanelen.

Bij Ricochet spreekt partner Jean-Philippe Rieu van een “nieuwe combinatie” van wind- en zonne-energie. De provincie is positief over het plan, maar noemt dit nog wel “heel erg prematuur”.

De turbine in kwestie betreft de Raywaver van de Amerikaanse windmolenfabrikant Urban Green Energy, UGE. Door zijn geringe hoogte en doordat de turbine geen wieken heeft maar gebogen rotorbladen die rond een vertikale as draaien, is de Raywaver volgens Ricochet, dat de turbines assembleert, heel geschikt voor plaatsing in een stedelijke omgeving. De turbines kunnen bovendien worden voorzien van ledlampen als straatverlichting en ook worden gecombineerd met een smart grid voor monitoring van op afstand.

De Raywaver windturbine
De Raywaver windturbine

Wil een kleine windturbine doeltreffend zijn, dan moet de turbine energie produceren over een breed scala van windsnelheden. De windturbine moet in staat zijn om energie op te wekken uit wind die in een bebouwde omgeving snel van windrichting en windkracht kan veranderen. De windturbine moet ook stil zijn, zodat hij niet door mensen in de buurt als storend wordt ervaren.

De Raywaver heeft volgens Rieu een vermogen van minimaal 5 kW. Een Raywaver zou volgens een zegsman een gemiddeld gezin van stroom kunnen voorzien en kost een kleine € 50.000. En dat is wel een flink bedrag. Bij grootschalige inzet zouden de kosten per windmolen flink kunnen dalen. En dat is nodig. Sinds een aantal jaren loopt een test met een tiental windmolens in het Zeeuwse Schoonedijke. Aan de kust in Zeeuws Vlaanderen waait het bijna altijd. Veel meer dan in Limburg. De Zeeuwse kleinschalige windmolens produceren wel electriciteit, maar zijn volgens de testgegevens verre van rendabel. De aanschafkosten van deze molens liggen doorgaans lager dan de 50.000 euro die voor de Raywaver moet worden neergeteld.