De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-343 Europees Parlement geeft goedkeuring aan schaliegas winning

Europees Parlement geeft goedkeuring aan schaliegas winning

Donderdag 22 november 2012

Een besluit van de Energie Commissie, dat zegt dat elke lidstaat het recht heeft te beslissen over het al dan niet exploiteren van schaliegas, is aangenomen met 492 stemmen voor, 129 tegen en 13 onthoudingen.

Schaliegas boring in Polen

Schaliegas boring in Polen. (Klik op de foto voor een vergroting)

Polen, dat in Europa de grootste schaliegas reserves heeft, heeft met instemming gereageerd op het besluit van het Europees Parlement, dat de afzonderlijke lidstaten het recht geeft om naar schaliegas te boren.

De Poolse minister van Financiën, Mikołaj Budzanowski, zei dat de ontwikkeling van grote schaliegasvelden in Europa “een kans is voor heel Europa.”

De Europese Milieu Commissie heeft een rapport van het Poolse lid van het Europees Parlement, Boguslav Sonik, aangenomen met 562 stemmen voor, 86 stemmen tegen en 43 onthoudingen, dat zegt dat een grondige analyse van de EU regelgeving inzake de exploitatie van niet conventionele fossiele brandstoffen nodig is.

Het Europees Parlement verwierp een amendement dat opriep geen nieuwe projecten met gebruikmaking van hydraulisch fracken toe te staan in de EU.

De Poolse minister van Financiën heeft verzekerd dat de exploitatie van schaliegas in Polen zal doorgaan met volledige inachtneming van de normen voor milieubescherming en de rechten van de lokale bevolking.

Volgens het EP lid Boguslav Sonik heeft de ervaring in de Verenigde Staten en Canada geleerd dat de hedendaagse technieken die bij schaliegas winning worden gebruikt veilig zijn voor het milieu.

Het wordt tijd dat we afscheid nemen van de leugens van de milieubeweging die maar blijft hameren op de schadelijke gevolgen van het boren naar schaliegas.  Milieudefensie bijvoorbeeld haalt steevast allerlei voorbeelden aan uit het begintijdperk van het boren naar schaliegas toen er inderdaad wel eens wat fout ging omdat men de techniek nog niet onder de knie had.
Heden ten dage, met meer dan 35.000 schaliegas boringen in de VS en Canada kunnen we stellen dat de ervaring er inmiddels is.

Volgens het Poolse Geologisch Instituut, heeft het land bewezen  schaliegas reserves tot minstens 768 miljard kubieke meter.

De minister van Financiën zei drie maanden geleden nog dat Polen in 2020 meerder miljarden kubieke meters schaliegas zal produceren.

Gebruik van water en toevoegingen

Speciaal opgestelde plannen voor watergebruik moeten altijd samengaan met iedere activiteit op het gebied van hydraulisch fracken (“scheuring”). Ook zou zoveel mogelijk water hergebruikt moeten worden, staat in de resolutie. Het voegt tevens toe dat bedrijven duidelijkheid moeten verschaffen over de toevoegingen die worden gebruikt, om zo te voldoen aan de EU wetgeving.

Energie (on)afhankelijkheid

Europa is en wordt steeds meer een importeur van gas, terwijl de vraag ernaar toeneemt. In 2035 zal de import zal zijn toegenomen tot 450 miljard kubieke meter. Het boren van nieuw schaliegas zou de positie van Europa kunnen versterken.

Het Europees Parlement voegt daaraan toe dat nieuwe bronnen van natuurlijk gas kunnen helpen de toevoer aan Europa te verzekeren.

Cuadrilla

Het bedrijf Cuadrilla dat onder andere in Brabant wil boren gebruikt twee soorten toevoegingen, te weten glutaaraldehyde om de groei van bacteriën te voorkomen en polyacrylamide, dat helpt om het zand in de scheurtjes te brengen. Als het te gebruiken water bacteriologisch zuiver is dan hoeft de glutaaraldehyde niet gebruikt te worden.

Glutaaraldehyde is een desinfecterend middel en wordt gebruikt om instrumenten te steriliseren (in de medische sector tandartsinstrumenten en laboratoria),  een bestandmiddel dat in leerlooierijen wordt gebruikt, een bestandmiddel van fixeermiddelen die in de fotografie worden gebruik.
Het is schadelijk voor vissen en watervlooien. Het is biologisch afbreekbaar en hoopt zich niet op in het milieu en levende wezens (planten en/of dieren)

Polyacrylamide is niet giftig, is sterk waterabsorberend en vormt daarbij een zachte gel.
De gel wordt gebruikt bij de fabricage van zachte contactlenzen, als onderhuids vulmiddel voor plastische gezichtschirurgie, als bodemverbeteraar voor akkerlanden. In de anionische vorm speelt het een belangrijke rol in de waterzuiveringsindustrie. Samen met driewaardige metaalzouten zoals ijzer(III)chloride of aluminiumchloride wordt polyacrylamide gebruikt voor het uitvlokken van organische verontreinigingen uit het water.

Kijk, dat vertelt Milieudefensie u niet. De chemicaliën, we noemen het liever toevoegingen, die Cuadrilla gebruikt zijn niet gevaarlijk. De milieubewegingen, de anti schaliegas strijders uit Boxtel, de schaliegasvrije gemeentelijke strooplikkers en de burgemeester van Ermelo houden u gewoon voor de gek als ze zeggen dat de gebruikte chemicaliën slecht zijn voor het milieu, mens en dier.