De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-346 Banken schieten windmolenfabrikant Vestas te hulp met lening

Banken schieten windmolenfabrikant Vestas te hulp met lening

Maandag 26 november 2012

De noodlijdende Deense windturbinefabrikant Vestas heeft met zijn banken een kredietfaciliteit afgesloten van € 900 miljoen. Dat werd maandag gemeld door het bedrijf. Het krediet werd verstrekt door negen internationale banken en zorgt ervoor dat Vestas op korte termijn geen extra aandelen hoeft uit te geven om geld op te halen. Het bedrijf kampt met overcapaciteit, hoge kosten en een lagere vraag. Om kosten te besparen, worden duizenden banen geschrapt.

Nieuwe kredietlijnen

Met het nieuwe krediet (€ 250 miljoen dat op termijn wordt afgeschreven en € 650 miljoen doorlopend krediet) kan Vestas haar huidige activiteiten voortzetten en haar operatie herstructureren. Ook zijn de termijnen van leningen met de Europese Investeringsbank (€ 200 miljoen) en de Nordic Investment Bank (€ 55 miljoen) verlengd. De leningen worden in januari 2015 afgeschreven en de doorlopende kredietfaciliteit loopt af in januari 2015 met een optie tot verlenging met nog eens twee jaar. Samengevat kan Vestas beschikken over een kredietlijn van € 1,155 miljard plus een ‘corporate’ Eurobond van € 600 miljoen.

De gulle gevers zijn onder meer Société Générale, Commerzbank en Rabobank. Welke opslag Vestas boven op Euribor betaalt, is onbekend.
Met de lening is het Deense Vestas in ieder geval voorlopig gered.
Dat is prettig voor de aandeelhouders. want het leek er lange tijd op dat zij zouden opdraaien voor het gat in de begroting van het bedrijf.

De grote vraag is echter of de verschaffers van eigen vermogen eigenlijk wel reden hebben om enthousiast te zijn. De kredietlijn van de banken lijkt hoogstens op een reddingsboei die Vestas lang genoeg drijvende moet houden tot het is ondergebracht bij een kapitaalkrachtige partner.

De groep van negen banken had tot de herfinanciering deze week immers maar liefst € 1,3 miljard bij Vestas uitstaan. Of de banken dat nog terug zouden zien, was sterk de vraag. Vestas draaide in de eerste helft van dit jaar een negatieve kasstroom van bijna € 650 miljoen op een omzet van circa € 2,7 miljard. En met een nettoschuld die ruim vijfmaal de brutowinst voor afschrijvingen bedraagt, voldeed het allang niet meer aan de afspraken met de bankengroep.

Rabobank & co nemen noodgedwongen een gok: ze hopen dat de niet lang geleden nog ververste top van het bedrijf hun beloften kan waarmaken. Die zijn: honderden miljoenen euro’s per jaar van de kosten schaven, vooral door ontslagen en het sluiten van productielocaties. Ook de kapitaalinvesteringen zijn flink teruggeschroefd.

Tegelijkertijd is het aantal activiteiten teruggebracht naar de productie van windturbines en het leveren van het bijbehorende onderhoud.

Ondertussen wordt er druk gepraat met het Japanse Mitsubishi, dat ook turbines maakt, over ‘mogelijke vormen van samenwerking’. In augustus maakte Vestas bekend onderhandelingen te voeren met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries over samenwerking.

Over het algemeen is dat persberichttaal voor een hele of gedeeltelijke overname. In de paar maanden dat de twee praten, is het de zich voortslepende markt voor windmolens evenwel gelukt nóg verder in te storten. Voldoende om de resultaten en de waardering van Vestas verder onder druk te zetten. Met een beurswaarde van € 800 miljoen tegenover schulden van € 1,3 miljard lijken aandeelhouders te beseffen dat wat er ook gebeurt, het de banken zijn die aan het langste einde zullen trekken, niet zij.