De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-349 Negeren alarm oorzaak explosie waterzuivering Raalte

Negeren alarm oorzaak explosie waterzuivering Raalte

Woensdag 28 november 2012

De explosie bij de Rioolwater zuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte zou niet zijn gebeurd als de medewerker met storingsdienst op tijd had ingegrepen. Even voor twee uur ‘s nachts kreeg hij het eerste signaal van een gaslek in de kelder onder de compressorruimte maar hij kwam toen niet in actie. Dat gebeurde ook niet na het tweede alarm even na zes uur. Pas veel later vertrok de medewerker richting RWZI, maar toen was het al te laat: in de kelder zat zoveel gas dat om kwart voor acht een explosie volgde, nog voordat hij aankwam.

Dat blijkt uit een reconstructie door onderzoeksinstituut Kiwa Technologie. Het gaat om voorlopige conclusies omdat Kiwa het onderzoek naar de opeenvolging van gebeurtenissen op de vroege zondagochtend 21 oktober nog niet heeft afgerond. Zo is nog niet duidelijk waardoor het lek ontstond dat leidde tot het eerste gasalarm.

Overigens leidde niet dát lek tot een opeenhoping van gas in de leidingenkelder, dat gebeurde nadat de installatie zelf een aantal maatregelen nam die na een alarm automatisch in gang worden gezet. Er gaan motoren uit en kleppen dicht, terwijl andere kleppen juist opengaan om een te hoge gasdruk in de gashouder tegen te gaan.

Cruciaal is dat tegelijkertijd een bubbel in de productie van biogas ontstond waardoor een waterslot (vergelijkbaar met een waterslot in de afvoer van een wc) uit het systeem werd gedrukt. Daarna stroomde, even na zes uur de leidingkelder betrekkelijk snel vol met gas uit de gashouders. ,,Het was een kettingreactie waarbij de ene gebeurtenis de andere opvolgde waarna uiteindelijk een explosie volgde”, zei Dijkgraaf Herman Dijk vanmiddag bij de presentatie van het Kiwa-rapport.
Dat die reeks werd ingeleid met een medewerker die na een storingsmelding niet op tijd ingreep, noemde Dijk een trieste constatering. ,,We hebben passende maatregelen genomen”, is alles wat hij kwijt wil over de reactie van Waterschap Groot Salland (waar de man nog wel in dienst is) op die conclusie.
Voor de afwikkeling van de schade maakt het volgens Dijk niet uit of de explosie een gevolg was van menselijk falen of een technisch mankement. ,,In beide gevallen dekt de verzekering de schade.”

Zie ook ons eerste artikel in deze serie, Opgehoopt biogas oorzaak explosie silo waterzuivering Raalte?