De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-350 Typhoon Capital weer in het nieuws

Typhoon Capital weer in het nieuws

Vrijdag 30 november 2012

De op zijn gat liggende Nederlandse windindustrie moest weer eens gepromoot worden. In zijn niets aflatende pogingen weer in het nieuws te komen mocht de woordvoerder van Typhoon Capital gisteren in het TV programma Nieuwsuur  reclame maken voor zijn toko. “Alles komt goed. financiering geen probleem.”
Nu is 4,3 procent van de energie in Nederland van duurzame oorsprong. Het kabinet wil dit percentage fors verhogen. De oude doelstelling was 14 procent in 2020. In het huidige regeerakkoord is dat 16 procent. Nieuwsuur sprak met mensen uit de praktijk over de haalbaarheid van de plannen. Voor zover je Henk Daalder iemand uit de praktijk kunt noemen. Die is alleen maar tegen mensen die kritische vragen stellen over windmolens.

Windmolens

Om de doelstelling van 16 procent in 2020 te behalen moeten er naar schatting tussen de vijftienhonderd en tweeduizend windmolens op land bij komen. De komst van windmolens leidt vaak tot verzet van omwonenden. Daarbij is er discussie over vergunningsverlening en wie het laatste woord heeft bij ruimtelijke ordening: de gemeente, de provincie of het rijk. In de tussentijd wordt geen molen gebouwd.

Over de niet realistische energieplannen van het kabinet Rutte 2, zie De niet realistische energieplannen van kabinet Rutte 2 waarin het bedrag wordt berekend maar waar Den Haag angstvallig over zwijgt: € 85 miljard tot 2020! Voor alleen windenergie. Terwijl we foeteren over Griekenland gebeurt hier precies hetzelfde: miljarden worden over de balk gesmeten. Gone With The Wind…..

Schiermonnikoog

Het alternatief is volgens de windlobby windenergie op zee. Om de kabinetsdoelstellingen te behalen kunnen er namelijk ook duizend windmolens op zee worden gebouwd. Zo heeft  Typhoon Capital plannen om een groot park van honderdvijftig turbines te bouwen.

Het park moet verrijzen in zee, boven Schiermonnikoog. De geplande molens zijn ongeveer tachtig meter hoog met wieken van honderddertig meter in diameter.

Kapitaal

Het is echter bijna onmogelijk om kapitaal te vinden. Van de Heijden van Typhoon doet er dan wel optimistisch over maar in zijn hart weet hij dat hij een heilloze weg bewandelt. Er is een subsidieregeling voor de bouw van windmolens op zee, maar alleen als er eerst miljarden worden geïnvesteerd. Beleggers zijn op dit moment terughoudend. Het is daarmee de vraag hoe realistisch de groene doelstellingen van het kabinet zijn.

Filmpje Nieuwsuur

Wat je in het filmpje ziet zijn allemaal blije maar toch ook wel bezorgde mensen, die hun bijna door de Staat gegarandeerde inkomen in gevaar zien komen.
Stuk voor stuk reïncarnaties van de blije van fraude verdachte oplichter en inmiddels niet meer zo blije ex professor en ex Dr. Stapel. Zodra er een camera in de buurt was of een microfoon onder z’n neus werd geduwd veranderde hij in een blije Nederlander die de maatschappij blijer wilde maken. Hij wilde alleen maar blije Nederlanders zien.

Neem die van de Heijden van Typhoon, uit het filmpje dus. Een heer waar je nog geen tweedehands auto van zou willen kopen. De meneer die struikelt over zijn woorden, zinnen niet afmaakt en als je denkt, nu komt het antwoord, zwijgend omhoog staart en de verslaggever niet rechtstreeks aankijkt. Een zwak teken dat verraadt dat er iets niet klopt in zijn betoog.
Die meneer dus, heeft een bord voor z’n hoofd. Ook zo’n blije Nederlander die alleen maar blij is zolang hij als een aasgier om de gevulde subsidiepotten kan cirkelen.
Die meneer begrijpt er echt niets van. De show proberen te stelen met mooie kaarten en nog mooiere verhalen. Zodra er een camera op hem is gericht of een microfoon onder z’n neus wordt geduwd draait hij al twee jaar hetzelfde verhaal af, hetzelfde eentonige deuntje, werkelijk nooit eens iets nieuws, maar ondertussen….inwendig weet hij wel beter.
Lees ook ons Dossier Wind over de plannen van Typhoon in de afgelopen twee jaar.

Deze meneer heeft er de afgelopen twee jaar qua PR een zootje van gemaakt en aantoonbaar sprookjes vertelt. De ene na de andere investeerder of energiemaatschappij stond klaar om Typhoon miljarden te lenen. Volgens van der Heijden dan. Ze blijven maar klaar staan….horen de sprookjes van van der Heijden met belangstelling aan maar….houden hun kontzak stijf gesloten…..en lopen glimlachend en hoofdschuddend over zoveel onbenul weer naar hun chauffeur met dienstwagen.

Behalve dan die ene afvalverwerker uit Alkmaar, HVC. Die trapte voor € 75 miljoen in het verkooppraatje van van der Heijden. Dacht van der Heijden nu werkelijk dat hij via HVC de miljarden van de verkoop van NUON aandelen bij de verschillende aandeelhouders van HVC kon binnenhalen?
Inmiddels gaat het zo slecht met HVC dat ze minstens 10 procent van hun vaste medewerkers gaat ontslaan.
HVC sluit niet uit dat de bezuinigingen gevolgen hebben voor de voorgenomen bouw van een prestigieuze demo-installatie voor de vergassing van biomassa. Met deze techniek kan hout- en snoeiafval worden omgezet in gas. Het betreft een investering van tientallen miljoenen euro’s samen met energiebedrijven Gasunie en Taqa. ,,Alle projecten worden opnieuw bekeken. We kijken kritisch naar alles wat we doen.”

Dus bij deze de oproep aan HVC: verlaat Typhoon nu het nog kan en voordat u in een mogelijk faillissement wordt meegesleurd.

Van der Heijden heeft nog steeds hoop dat zijn clubje ex managers van het failliete Econcern bij banken geld kan ophalen. Een club managers die notabene de banken de schuld gaf van het faillissement van Econcern. En diezelfde banken zouden nu een paar miljard aan Typhoon moeten lenen? Kom op van der Heijden, laat u nakijken.
En de EIB is ook niet gek…..die gaat u echt geen € 500 miljoen lenen om dan vervolgens in een door u in de haast geïmproviseerde PR campagne ten tonele te worden gevoerd in de 37-ste editie van hoe houd ik investeerders voor de gek.

Het soort mensen als van der Heijden kan alleen nog maar in termen van miljarden denken en heeft ieder contact met de werkelijkheid verloren.

Van de Heijden is een blaaskaak. Als Typhoon nu eens begint met hem en al die oud Econcern managers eruit te schoppen redden ze het misschien nog. Nu niet.

Onze stellige overtuiging is namelijk dat Typhoon met het huidige management tussen nu en 1 jaar niet meer bestaat.

Voor de rest van de windvogels in de film geldt hetzelfde als hierboven gezegd.

Alleen maar blije gezichten in de wetenschap dat er een pot met geld van de belastingbetaler voor hen klaar staat. Ze weten als geen ander dat wanneer ze geen zakken met gemeenschapsgeld krijgen ze niet eens zouden bestaan.

Gemiste kans op eerlijke voorlichting door Nieuwsuur

Wat we gemist hebben zijn vragen als, beste meneer van der Heijden. Wat is de invloed van grote windparken op het klimaat?

Of, kent u de dodelijke keerzijde van windenergie?

Of, hoe staat het met de door de minister gevraagde bankgarantie, meneer van der Heijden. Heeft de landsadvocaat al contact met u opgenomen?

Misschien kan iemand eens uitleggen waarom deze tak van industrie zich duurzaam noemt terwijl ze afhankelijk zijn van miljarden belastinggeld.

Het wordt hoog tijd dat deze sector op dezelfde minutieuze wijze door een onafhankelijke onderzoekscommissie wordt doorgelicht als bij het onderzoek naar fraude bij de heer Stapel is uitgevoerd.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur Twijfels over plannen voor duurzame energie met co starring Michael van de Heijden.