De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-356 TenneT zwakste schakel Duitse Energiewende

TenneT zwakste schakel Duitse Energiewende

Dinsdag 4 december 2012

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerkbedrijf wordt nog steeds gezien als de zwakste schakel van de Duitse Energiewende. Vorige week nam de Duitse Bundestag een wet aan die in het Arnhemse hoofdkantoor van energietransportbedrijf TenneT een zucht van verlichting veroorzaakte.
Kern van deze zogenoemde ‘TenneT-wet’ is dat het aansprakelijkheidsrisico bij de aanleg van kabels naar offshore windparken wordt beperkt.
Maar, biedt die wet wel een oplossing? Wij denken van niet. Er zijn namelijk ontwikkelingen die de hele Energiewende in gevaar brengen en private financiers en banken nog huiveriger maakt dan ze al waren.

De schadeclaims voor vertraging bij aanleg van de aansluiting op het netwerk op het vasteland worden vanaf volgend jaar wettelijk beperkt tot een maximum van € 110 miljoen per jaar. Alles daarboven, waarbij voor het gemak wordt uitgegaan van één miljard euro, wordt omgeslagen op de afnemers van energie.

Hierdoor valt een belangrijke belemmering weg voor de financiering van de Duitse Energiewende. Die vergt forse investeringen in de stroominfrastructuur. Het Nederlandse staatsbedrijf TenneT is als eigenaar van het deel van het Duitse stroomnet van de Noordzee naar Beieren een van de sleutelspelers, maar kan het tempo van de noodzakelijke aansluitingen van nieuwe offshore windparken wegens gebrek aan geld en mankracht niet bijhouden.

Volgens TenneT ligt dat aan de aansprakelijkheidskwestie. Die schrok investeerders af waardoor TenneT de investeringen niet kon opbrengen.

Vijanden
Het Financieele Dagblad citeerde vorige week vrijdag dan ook een tevreden TenneT-bestuurder Lex Hartman. Volgens Hartman hoeft er door de wet geen eigen vermogen van de Nederlandse holding naar Duitsland omdat private investeerders zoals het Japanse Mitsubishi staan te trappelen om hun geld in zo’n veilige investering te steken.  ‘Het is echt een prachtige oplossing. Ik sta te grijnzen.’ Voor de uitbouw van het elektriciteitsnetwerk is veel geld nodig nodig, minimaal € 6 miljard.
De redactie van Fibronot.nl vindt dat de CEO van TenneT te snel grijnst, immers TenneT heeft anderhalve maand geleden zelf verklaard dat het de Nederlandse offfshore windparken niet kan aansluiten en enkele dagen eerder verklaarde TenneT dat het aansluiten van Duitse windparken langzamer moet.
Bovendien schatten wij dat een uitbreiding van het Duitse elektriciteitsnetwerk dichter tegen de € 30 miljard zit dan de genoemde € 6 miljard.
TenneT heeft in Duitsland veel vijanden gemaakt, zo constateert de Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) vandaag:
In de wind en op volle zee is de Energiewende nog steeds in de handen van God. Zelfs een wet die is toegesneden op de netbeheerder TenneT verandert daar niets aan.
Bewust vertragen

In de deelstaat Niedersachsen, dat grenst aan de Noordzee, is men ervan overtuigd dat TenneT bewust zo vertragend werkt bij het aanleggen van aansluitingen om de Nederlandse offshore-windenergie te helpen. ‘Tennet is het grootste probleem voor het uitvoeren van de Energiewende,’ zo citeert FAZ een politicus. De frustratie zit kennelijk diep. De economie van Niedersachsen sukkelt al jaren en de bondsstaat wil zich juist profileren als het centrum van de Duitse duurzame energieproductie.

Geen goodwill meer

Ook op nationaal niveau in Duitsland heeft TenneT zijn goodwill verspeelt. Zo kreeg het van de Duitse toezichthouder geen licentie. Nog steeds, zo stelt de krant, kan Tennet de vergunning om het net te exploiteren elk moment worden ingetrokken. De voornaamste reden dat dat niet nu al is gebeurd zou twijfel zijn over de juridische consequenties. Die zouden immers de Energiewende nog verder kunnen vertragen. De enige oplossing voor het snel aansluiten van de windparken op het elektriciteitsnet op het vaste land zou zijn om de zaak op federaal niveau aan te pakken, zo oppert de krant.

De wet die de Bundestag heeft aangenomen doet niet veel meer dan het probleem verder voor zich uitschuiven. Voor de producenten van windenergie is er niet veel wezenlijks veranderd: nog steeds bepaalt TenneT het tempo van de groei van offshore windenergie. En daarbij is er ook nog de kwestie dat het net steeds vaker overbelast is en windenergie-producenten op de Noord Duitse vlakten hun stroom niet kwijt kunnen. Terwijl tegelijk het zuiden van Duitsland kampt met tekorten. Dat vraagt om veel meer en hogere investeringen dan TenneT nu kan aankan. De Duitsers kunnen op den duur hun Energiewende niet  laten afhangen van de vraag of TenneT wel voldoende investeerders weet aan te trekken.

Volg ons Dossier Windenergie voor het laatste nieuws over de Duitse Energiewende en de rol die TenneT daarin speelt.