De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-358 Energiewende in gevaar: ongeoorloofde staatssteun

Energiewende in gevaar: ongeoorloofde staatssteun

Woensdag 5 december 2012

De Duitse Energiewende lijkt nu echt in gevaar te komen. Voor wie ons Dossier Windenergie volgt is dat geen verrassing. Je ziet als het ware in de loop van een jaar een situatie ontstaan die bij politici uit de hand loopt. Ze hebben er geen grip meer op.
Nu komt daar uit onverwachte hoek een levensgrote bedreiging bij. De Europese Commissie vindt namelijk dat de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) in Duitsland in de loop van twee jaar zo veranderd is ten opzichte van het origineel, dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

De Europese Commissie heeft de hele Duitse energiepolitiek onder de loep genomen. Mogelijk is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. Daar zitten voor de Federale Regering onaangename consequenties aan vast.

De EU Commissaris voor Mededinging vindt dat bedrijven die geen toeslagen op de energierekening betalen omdat ze daar in het kader van de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) van zijn vrijgesteld, alsnog de vrijgestelde bedragen moeten betalen.

Ambtenaren in Brussel hebben inmiddels stapels rapporten opgesteld waarin ze duidelijk hebben gemaakt dat de EEG als staatssteun moet worden aangemerkt.

Tot 2010 waren de ambtenaren ervan overtuigd dat de EEG geen elementen van ongeoorloofde staatssteun bevatte, er is zelfs een uitspraak daarover geweest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, de rechters vonden de EEG geen kenmerken van staatssteun hebben,  maar er zijn sinds die tijd zoveel veranderingen aan de EEG aangebracht dat de wet nu veel verder gaat dan het vaststellen van een prijsregeling ten gunste van duurzame energie.

Indien Brussel vindt dat de huidige Duitse energiepolitiek ongeoorloofde staatssteun inhoudt heeft dat onaangename gevolgen voor de Duitse regering.
De EEG zal namelijk aan een nieuwe bepaling, de Beihilfenotifizierungsverfahren, worden onderworpen die er op toeziet dat er fundamenteel niets aan de oorspronkelijke wet verandert.
Als gevolg van deze bepaling kan de uitvoering van de EEG verdere vertraging oplopen.
Een gevolg kan zijn dat de EEG wordt ingetrokken en wordt vervangen door een systeem van quota.
Het is duidelijk dat dit de hele Energiewende onderuit haalt, want die was voor het grootste deel gebaseerd op de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG).
De Europese Commissie toont zich onvermurwbaar en start in februari 2013 met een formele onderzoeksprocedure naar de speciale compensatieregeling die bedrijven in het kader van de EEG ontvangen.
Deze compensatieregeling is een doorn in het oog van Duitse consumentenorganisaties die aanhoudelijk hebben geklaagd dat de rekening van de Energiewende hoofdzakelijk bij de Duitse consumenten en middenklasse wordt neergelegd.

Dat deze bemoeienis van Brussel een groot risico voor de hele Energiewende inhoudt is duidelijk.
Banken zullen niet bereid zijn om in dit wespennest van mogelijk langdurige gerechtelijke procedures windparken te financieren, ondanks de grijns van Hartman van TenneT. Die grijns zal langzaam overgaan naar de lach van een boer die kiespijn heeft. Maar misschien is hij diep in z’n hart wel blij met deze ontwikkeling.

Het is duidelijk dat de Energiewende met allerlei trucjes levend moet worden gehouden. Daar komt op een gegeven moment een einde aan.
Volgens de redactie van Fibronot.nl nadert het einde dan ook met rasse schreden.

Naderende blackout door minister aangekondigd?

We schreven al elders op de website dat het er op lijkt dat de Energiewende uit de handen van politici dreigt te glippen. Er is geen samenhangend beleid, ieder ministerie rommelt naar believen maar wat aan.

Dat de politiek het er moeilijk mee heeft, in aanloop naar de landelijke verkiezingen volgend jaar september is duidelijk als je de woorden van de Duitste minister van Milieu, Altmaier hoort.

Hij begint met het moderniseren van het Duitse elektriciteitsnetwerk. De Duitse consumenten moeten immers ook in kleine doses peptalk op de hoogte worden gesteld dat zij de rekening van al dit koper- en schakelwerk gepresenteerd krijgen.

Er moet 3000 km nieuwe hsp. lijn worden gebouwd. Kost om en nabij € 35 miljard (huidig prijspeil)

Daarnaast moet er in Duitsland tussen de 200.000 en 400.000 km lokaal nieuwe aansluitingen worden gemaakt. Kost ook nog eens € 120 miljard.

Het grootste probleem echter is de balancering van het net tussen Noord Duitsland en het industriële zuiden. Als dat misgaat krijg je volgens Altmaier een knal.

De minister van Milieu haalde afgelopen maandag de naderende blackout al voor de dag. De bevolking wordt al zachtjes gemasseerd op de komende knal, die Altmaier omschreef als, die knal is zo groot dat je die op de maan kunt horen en op Mars kunt zien.

Als een sociaal psycholoog onderzoek naar deze uitdrukking zou doen dan luidt zijn conclusie dat de persoon die de uitspraak deed compleet in verwarring moet zijn omdat hij de Energiewende uit z’n handen ziet glippen.

Volg ons Dossier Windenergie voor het laatste nieuws over de Duitse Energiewende en de rol die TenneT daarin speelt.