De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-359 Beerput van miljoenenoplichting in top Rendo, vijf verdachten aangehouden

Beerput van miljoenenoplichting in top Rendo, vijf verdachten aangehouden

Woensdag 5 december 2012

De Fiod heeft gisteren de directeur en een voormalig directeur van de regionale netbeheerder Rendo in Meppel aangehouden. Beiden worden verdacht van het oplichten van hun werkgever voor vele miljoenen bij de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk in 2007.
Het vermoeden is dat de twee verdachten miljoenen euro’s van Rendo via een andere onderneming naar hun privérekeningen hebben doorgesluisd.

De andere onderneming werd opgericht in december 2007, omdat Rendo een nieuwe centrale in Steenwijk wilde laten bouwen. Rendo zou die centrale volgens de Splitsingswet niet in eigen beheer mogen bouwen, vandaar dat de centrale werd ondergebracht bij een (onafhankelijke) derde partij, buiten de Rendo-organisatie.

Naast de eerder genoemde directeuren heeft de Fiod vandaag nog een derde (oud)directeur van Rendo aangehouden in verband met diens vermoedelijke betrokkenheid bij de oprichting van de onderneming die de centrale beheert. Er zijn geen aanwijzingen dat deze directeur voordeel heeft genoten uit de door Rendo verstrekte leningen. Ook zijn twee directeuren van de onderneming die de centrale beheert aangehouden in verband met hun vermoedelijke betrokkenheid bij het doorsluizen van een deel van de leningen naar de directeuren van Rendo. In totaal zijn nu vijf verdachten aangehouden. De Fiod heeft drie bedrijven en zes woningen doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie.

Uit onderzoek door de Fiod blijkt dat de BV die de centrale in Steenwijk beheerde was opgericht door de directeuren van Rendo.

Zij kregen bij de oprichting zelf 60% van de aandelen in handen. De aandelen werden niet op eigen naam gesteld, maar op naam van een gelieerde vennootschap dan wel op naam van hun echtgenotes.

Ook zijn de aandelen voor een periode op naam gezet van een stroman. Eind 2009 hebben twee verdachten hun aandelenpakket verkocht aan de onderneming die de nieuwe centrale beheert, met miljoenen winst.

De BV heeft van dit bedrag tot op heden minimaal de helft (in termijnen) betaald op bankrekeningen van aan de beide directeuren gelieerde vennootschappen.
De onderneming heeft deze miljoenen betaald uit de leningen die door Rendo werden verstrekt ter financiering van de centrale. Op het moment dat Rendo een bedrag (als lening) overmaakte, werd dezelfde dag of enkele dagen later een deel van dat bedrag doorbetaald aan (vennootschappen van) beide verdachten.

Ex directeur Rendo oude bekende van Justitie

De rechter-commissaris in Groningen heeft op 11 mei van dit jaar een man in bewaring gesteld die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrift rond de overname van de energieleveringspoot van Rendo door de energiemaatschappij Electrabel in 2006. Het gaat om een bedrag van 1.000.000 euro.

De verdachte was in 2006 werkzaam bij de regionale energie- en kabelnetwerkmaatschappij Rendo, gevestigd in de regio Overijssel/ Drenthe. Hij is afgelopen dinsdag door de FIOD aangehouden, samen met nog een andere verdachte, die ten tijde van de overname werkzaam was bij Electrabel.

Het vermoeden is dat de verdachte die werkzaam was bij Rendo de steekpenningen heeft ontvangen op initiatief van de verdachte die werkzaam was bij Electrabel, in ruil voor ‘het gunnen’ van de verkoop. De twee verdachten worden verdacht van (ambtelijke) omkoping en valsheid in geschrift.

De bewaring van de man die werkzaam was bij Electrabel is door de rechter-commissaris afgewezen. De rechter-commissaris heeft ook besloten dat de in bewaring stelling van de man die werkzaam was bij Rendo, maandag geschorst zal worden.

Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar de omkoping startte in januari 2012. De FIOD heeft de woningen van de verdachten en de vestigingen van Electrabel in Zwolle en Rendo in Meppel doorzocht. Er zijn gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op tegoeden van het eigen bedrijf van één van beide verdachten.