De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-36 Windmolens nieuwe melkkoe voor boeren?

Windmolens nieuwe melkkoe voor boeren?

Donderdag 2 februari 2012

Boeren die deelnemen aan de bouw van een omstreden megawindmolenpark in Drenthe, worden slapend rijk. Twee forse windmolens zijn al goed voor de Balkenendenorm, 187.500 euro per jaar. Dit staat in een contract dat in het bezit is van een landelijke ochtendkrant.

In Drenthe is grote beroering ontstaan over wat omwonenden als exorbitante vergoedingen zien. De dorpelingen in de Veenkoloniën vinden dat zij de lasten in de maag gesplitst krijgen, in de vorm van slagschaduw, horizonvervuiling en waardedaling van hun woning, terwijl een kleine groep boeren stinkend rijk wordt. Onder de gedupeerden zijn veel mensen die vanuit het Westen juist naar Drenthe emigreerden voor de rust en het uitzicht, weet Karl Voshaart, voorzitter van burgerprotest Platform Storm.

Sinds het bekend worden van de plannen voor het grootste windmolenpark van het land, afgelopen zomer, zijn de hechte gemeenschappen dan ook verscheurd in voor- en tegenstanders, dwars door families en oude vriendschappen heen.

Het windpark, waar al 120 boeren zich vrijwillig voor aanmeldden, moet 450 Megawatt aan vermogen gaan tellen. De beoogde molens, ongeveer 70 stuks, hebben een geïnstalleerd vermogen van 7,5 Mw per stuk, en een hoogte van 198 meter.

Arthur Vermeulen, hoofd windenergie van projectontwikkelaar Raedthuys, nuanceert de bedragen. `De molens staan 700 meter uit elkaar. Zoveel grond heeft een boer in principe niet. Gemiddeld krijgt elk van de 120 boeren 3 Megawatt toegewezen.’

Eén van de betrokken boeren verwoord het als volgt: „Ik stop elk jaar voor tienduizenden euro’s in de grond, en moet maar afwachten wat ik daarvoor terugkrijg. Dit is een buitenkansje.”

Volgens kenners gaat het weliswaar om ogenschijnlijk exorbitante maar toch ook marktconforme vergoedingen.