De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-360 Engeland geeft groen licht voor schaliegas boringen

Engeland geeft groen licht voor schaliegas boringen

Woensdag 5 december 2012

De Engelse regering heeft vandaag toestemming gegeven om massaal naar schaliegas te gaan boren. De toestemming omvat tevens de bouw van 40 grote met schaliegas gestookte elektriciteitscentrales.

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft zojuist voor de TV bevestigd dat Engeland, in navolging van de Verenigde Staten, groots zal inzetten op schaliegas en de bouw van tientallen gasgestookte centrales.
Osborne verklapte dat er een nieuw ministerie voor Onconventioneel gas zal worden opgericht.

Schaliegas in Engeland

Schaliegas in Engeland. De grijze gebieden geven aan waar zich schaliegas bevindt. (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

De toestemming van de Britse regering geeft in ieder geval duidelijkheid aan boorbedrijven als Cuadrilla Resources, dat ook in Nederland graag naar schaliegas wil boren. De CEO van Cuadrilla Resources zei onlangs nog dat zijn bedrijf niet eeuwig kan blijven wachten met investeringen in Engeland.

De beslissing van de Britse regering is een klap in het gezicht van alle milieubewegingen die tegen het fracken zijn en jarenlang het boren naar schaliegas met oneigenlijke argumenten, die met tientallen wetenschappelijke onderzoeken weerlegd zijn, hebben tegengehouden.

De regering kiest met deze beslissing duidelijk voor groei van de werkgelegenheid en economie, gezonde concurrentieverhoudingen voor de zware industrie en last but not least, die zonder meer een gunstiger prijs voor energie voor de consumenten betekent dan massaal in te zetten op onrendabele windmolens. Landen die massaal inzetten op onrendabele windmolens, Denemarken en Duitsland, hebben niet toevallig de hoogste prijzen voor energie die het  gevolg zijn van allerlei toeslagen om de onrendabele windmolens te kunnen betalen.

Helaas heeft Nederland ook gekozen voor het geleidelijk verhogen van de maandelijkse energienota’s met toeslagen om onrendabele windmolens te financieren. Die extra toeslagen bedragen over enkele jaren al vele honderden guldens per jaar. Geheel in de traditie van de Nederlandse overheid zullen de bedragen die in het regeerakkoord genoemd zijn tussendoor zeker worden verhoogd.
Banken zien er kennelijk niets in, dus moet de burger maar bloeden.