De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-363 Kraanmachinist overleden na ongeluk installatie windturbine

Kraanmachinist overleden na ongeluk installatie windturbine

Vrijdag 7 december 2012

Een kraanmachinist die bezig was met het monteren van een blad aan een windturbine is om het leven gekomen toen het tonnen zware blad uit de strop los schoot en boven op de kraancabine viel.
Dit heeft Vestas, de eigenaar van de windturbine bekend gemaakt.

Het incident vond plaats bij een windpark in Mannhagen in Sleeswijk Holstein.

Een woordvoerder van Vestas zei dat het onduidelijk was waarom het blad uit de strop viel en heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau opdracht gegeven de toedracht van het onderzoek te analyseren. De kraan werd bediend door een onderaannemer van Vestas.

Het is niet de eerste keer dat een blad van een wiek tijdens het installeren van een Vestas turbine tijdens het monteren op een kraan viel. In april van dit jaar werd een medewerker van Vestas zwaar gewond bij de bouw van het MacArthur windpark in Australië. De lokale politie meldde dat de medewerker door een vallend blad was getroffen maar Vestas ontkende dat de medewerker was getroffen door een component van de windmolen.

Dodelijke ongevallen bij de bouw van windparken zijn zeldzaam en zijn de laatste jaren steeds minder geworden. Veel van deze ongevallen gebeurden  nadat de last uit de strop van een kraan was gevallen.

Tijdens de bouw van een offshore windpark van BARD in de Duitse Bocht zijn vorig jaar twee duikers die bezig waren met de fundering van een  windmolen om het leven gekomen. Tussen de twee ongevallen zat een periode van enkele maanden. BARD heeft na het tweede ongeval de bouw van het offshore windpark enkele weken stilgelegd om onderzoekers de gelegenheid te geven een beter werkschema te ontwikkelen.

Het ernstigste ongeluk vond vorig jaar in China plaats. Er werden 5 mensen gedood toen een 1000 tons kraan omviel. De eigenaar van de kraan was aan het oefenen hoe hij een 5 MW turbine het beste kon neerzetten…

Andere dodelijke ongevallen vonden recent plaats toen een 130 tons kraan in het 65 MW windpark Scout Moor in Noord Engeland omviel en een incident dat bij het Agua Doce windpark in het zuiden van Brazilië plaats vond waarbij een onbekend aantal medewerker om het leven is gekomen.

Gisteren viel een monteur 15 meter omlaag in de schacht van een windmolen in Zeeland.

Ongevallen met windmolens zelf zijn betrekkelijk zeldzaam, zie

Kans op ernstig ongeval windturbine klein