De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-365 TenneT neemt voorzorgen tegen Duitse blackout

TenneT neemt voorzorgen tegen Duitse blackout

Zaterdag 8 december 2012

TenneT heeft voor de Duitse markt de komende wintermaanden bijna 2.000 MW aan zogenoemde stilstaande capaciteit gereserveerd. In aanvulling op de bestaande Oostenrijkse ‘stilstaande reserves’ heeft TenneT zich nu verzekerd van nog eens ruim 1.000 MW aan extra capaciteit in Zuid-Duitsland om optimaal voorbereid te zijn op de komende winter.

Bij de extra capaciteit in Oostenrijk gaat het om vijf conventionele gas- en oliecentrales die TenneT eerder in winter van 2011/2012 ook al inzette.
Voor de komende wintermaanden komen daar nu twee extra gascentrales bij, namelijk Staudinger 4 bij Frankfurt en Irsching 3 in de buurt van Ingolstadt. In geheel Duitsland kunnen de beheerders van de hoogspanningsnetten nu teruggrijpen op een totale reserve van 2.500 MW om mogelijke kritische netsituaties deze winter te voorkomen.

`Met deze maatregelen helpen wij zowel de bevolking als het bedrijfsleven de komende maanden aan een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Wij nemen maximale voorzorgsmaatregelen,” aldus de CEO van TenneT, Mel Kroon.

Vanwege het toenemende aanbod van duurzame energie en het plotseling – door de Duitse regering afgedwongen – wegvallen van vermogen van nucleaire centrales loopt de stabiliteit van de elektriciteitsnetten en daarmee de leveringszekerheid aanzienlijk groter gevaar dan in voorgaande jaren. De stilstaande reserves moeten dan ook worden beschouwd als een ‘veiligheidsbuffer’.

Afgelopen zomer zijn investeringen gedaan in het Duitse net, maar de vergunningsprocedures voor de aanleg van een aantal belangrijke verbindingen is nog niet afgerond en in Zuid-Duitsland kunnen twee energiecentrales niet meer regelmatig worden ingezet. In vergelijking met de vorige winter is de situatie in de Duitse elektriciteitsnetten dus niet verbeterd. Dat is de reden dat TenneT nu ook aanzienlijk meer noodreserve gereserveerd heeft dan in de winter van 2011/2012.

Op verzoek van de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de Duitse energiesector, hebben alle Duitse transportnetbeheerders voor de komende winter dergelijke maatregelen genomen. Omdat het verzorgingsgebied van TenneT onder meer Zuid-Duitsland omvat en grenst aan Oostenrijk schakelt TenneT reserve-energie bij uit die gebieden.

Welkom in het land dat tot voor kort de modernste en betrouwbaarste energievoorziening van deze wereld had.