De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-369 Britse Premier: Groot Brittannië kern schaliegas revolutie in EU

Britse Premier: Groot Brittannië kern schaliegas revolutie in EU

Woensdag 12 december 2012

De Britse Premier David Cameron heeft gezegd dat zijn land de kern van de schaliegas revolutie in Europa moet worden. Cameron zei dat de energieprijzen omlaag kunnen en dat schaliegas de industrie helpt te re-industrialiseren.
Het geven van publieke steun van het winnen van schaliegas betekent dat naar verwachting op zeer korte termijn, waarschijnlijk eind deze week, het startsein wordt gegeven om de enorme gasvoorraden op het vaste land te exploiteren. De nieuwe technologie kan volgens Cameron de energievoorziening in Engeland transformeren.

Door zijn uitspraken staan de milieubeweging en alarmistische klimaatwetenschappers op de achterste benen. Ze waarschuwden dat zijn beleid misleidend en gevaarlijk is.  Anderen waarschuwden op hun beurt dat het hele land volzetten met windmolens ook geen zoden aan de dijk zet, honderden miljarden kost en nauwelijks iets bijdraagt aan de Britse energievoorziening.

Cameron wees er op dat de VS met hun enorme schaliegas voorraden vrijwel zelfvoorziend was geworden en over een aantal jaren zelfs de grootste gasexporteur van de wereld wordt.

Eind vorige week maakte de British Geological Survey bekend  dat de schaliegas reserves in het Bowland Basin ten oosten van Blackpool, dat een oppervlakte van 1000 km² beslaat, ruim 300 biljoen kubieke voet gas bevat. Dat is 17 maal zoveel als de nog resterende bewezen gasreserves in de Noordzee. De nieuwe schattingen zijn mede een gevolg van het feit dat er met steeds nieuwere technieken naar schaliegas wordt geboord.

Cameron zei ook dat hij wil dat Groot Brittannië een volwaardige rol wil spelen in de schaliegas revolutie die op dit moment plaats vindt en bekritiseerde milieuactivisten die zich verzetten tegen de exploitatie van deze technologie.

“Ik denk”, zei Cameron “dat sommigen uit de groene milieubeweging ons land willen buitensluiten van gas en kiezen voor hernieuwbare energie en zuinig stoken.”

Cameron zou dat een vergissing vinden. Als deze schaliegas revolutie echt doorzet zou het een katalysator kunnen zijn voor aanzienlijk lagere gasprijzen.
“Als we deze revolutie voorbij laten gaan en volledig negeren dat staat het vast dat onze economie te maken krijgt met veel hogere energieprijzen dan anders nodig zou zijn.”

Een proefboring van Cuadrilla

Een proefboring van Cuadrilla bij Blackpool

Het boren naar schaliegas veroorzaakte anderhalf jaar geleden wat opwinding toen bleek dat boringen door Cuadrilla in de buurt van Blackpool wat lichte aardbevingen veroorzaakten.
Sindsdien is er veel onderzoek gedaan door een panel van wetenschappers. Ze hebben geconcludeerd dat het boren naar schaliegas geen probleem is als voldaan wordt aan strikte regelgeving inzake veiligheid.

In zijn herfstrede op 5 december j.l. zei minister van Financiën, George Osborne, dat het boren naar schaliegas snel definitief toegestaan zal worden met de aankondiging dat er ook een nieuw ministerie van niet conventioneel gas en olie zal worden opgericht. Zie ook Engeland geeft groen licht voor schaliegas boringen .

Naar verwachting zal de definitieve goedkeuring aan Cuadrilla om weer te beginnen met boren, nog deze week worden gegeven.

Professor Kevin Anderson, van het Tyndall Centre van de Universiteit van Manchester, vertelde aan een groep parlementsleden dat met het ontwikkelen van de schaliegas velden Engeland zal voldoen aan haar internationale verplichtingen om CO2 terug te dringen.

Een andere hoogleraar, Professor Paul Stevens is pessimistisch omtrent de plannen van de regering. Volgens Stevens kan het nog wal vijf tot tien jaar duren voordat de gasprijzen substantieel omlaag gaan. Dat is ook de termijn die er in de VS voor zorgde dat de gasprijs aldaar nog maar ongeveer een kwart is van wat Europese verbruikers betalen.