De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-370 Einde verhaal bouw vijf megawindturbines Apeldoorn

Einde verhaal bouw vijf megawindturbines Apeldoorn

Donderdag 13 december 2012

De komst van vijf 150 meter hoge windturbines naar de Ecofactorij in Apeldoorn is definitief van de baan, nu de gemeente niet meewerkt aan een onderzoek naar het verleggen van vliegroutes voor vliegveld Teuge.
Projectontwikkelaar Eneco Wind B.V., het voormalige Evelop B.V. dat met het faillissement van Econcern eveneens failliet ging,  hoeft niet langer te rekenen op medewerking van de gemeente Apeldoorn voor de bouw van vijf megawindturbines op bedrijventerrein Ecofactorij.

Per brief hebben burgemeester en wethouders Eneco laten weten dat ze het niet zien zitten om onderzoek te laten uitvoeren naar mogelijke alternatieve vliegroutes voor vliegveld Teuge.

Op 14 december 2011 vernietigde de Raad van State de bouwvergunning voor de vijf windturbines, met het argument dat de windmolens te dicht bij vliegveld Teuge staan en een gevaar vormen voor vliegtuigen. Met name vliegtuigen die vanuit het zuiden bij aanvliegpunt Sierra arriveren (op het punt waar de Zutphensestraat in Apeldoorn de A1 kruist) zouden last hebben van de hoge windmolens.

Eneco dacht een oplossing te hebben voor het probleem. Wanneer het aanvliegpunt Sierra wordt verlegd richting het noorden, zouden de problemen uit de wereld zijn, denkt de energiemaatschappij.

Dit plan ging niet door omdat dan een grote woonwijk in de herrie van het vliegveld zou komen te liggen.

“We zien het niet zitten om daar onderzoek naar te doen,” zegt verantwoordelijk wethouder Olaf Prinsen. “Lange en dure procedures met een onzekere uitkomst. Zelfs als het onderzoek leidt tot positieve resultaten is dat geen garantie dat dan de komst van de windturbines zeker is. Er zijn naast vliegveld Teuge veel meer bezwaarmakers tegen de windmolens.”