De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-373 Nuon sluit kolencentrale Buggenum

Nuon sluit kolencentrale Buggenum

Donderdag 13 december 2012

Nuon gaat zijn kolencentrale, de Willem-Alexander Centrale (WAC), in het Limburgse Buggenum sluiten. Daarbij verliezen 140 mensen hun baan, maakte het energiebedrijf vandaag bekend.

De centrale, die in 1993 in bedrijf werd genomen, is volgens Nuon vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden niet rendabel. Ook zijn de kosten van de centrale te hoog.

“Wij hebben er alles aan gedaan om dit besluit te vermijden en betreuren het dat we dit voornemen aan de ondernemingsraad moeten voorleggen. De marktomstandigheden zijn erg moeilijk. Daarom moeten we om de organisatie financieel gezond te houden, ook moeilijke besluiten nemen”, aldus Nuon-topman Huib Morelisse.

Zie ook Gebrek aan biomassa bedreigt NUON centrale Buggenum

UPDATE Maandag 17 december 2012

Nuon heeft bij de centrale ondernemingsraad (Cor) een adviesaanvraag ingediend over het voornemen de Willem-Alexander Centrale (WAC) te sluiten. Daarmee zijn de intenties van Nuon duidelijk, maar Cor-voorzitter Martin Neef legt zich daar niet automatisch bij neer. De Cor moet “binnen een redelijke termijn” met een advies komen over de voorgenomen sluiting. Over wanneer dat is kan Cor-voorzitter Martin Neef nog niets zeggen, maar zijn bedrijf denkt ergens in februari.

Ondanks de duidelijke intenties van Nuon is sluiting dus nog niet definitief zeker. Formeel kan de centrale ondernemingsraad het Nuon nog knap lastig maken. Het kan er toe leiden dat scenario’s moeten worden aangepast en nog eens doorgerekend moeten worden, en in het uiterste geval zou er zelfs een rechter aan te pas moeten komen.