De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-375 Onderzoek biomassavergister Coevorden had geen prioriteit

Onderzoek biomassavergister Coevorden had geen prioriteit

Vrijdag 14 december 2012

Het milieuteam van de politie in Drenthe heeft na de ernstige calamiteit bij de biogasinstallatie bij de wijk Klinkenvlier in Coevorden begin dit jaar de bedrijfsadministratie van de eigenaar in beslag genomen. Die administratie was voor de politie aanleiding om nader onderzoek in te stellen. Dat onderzoek had landelijk geen prioriteit. Dat blijkt uit informatie die de gemeente Coevorden recent heeft vrijgegeven.

De provincie Drenthe heeft geweigerd om mee te werken aan onderzoek naar het optreden van overheidsinstanties tegen overlast van de biovergister bij Klinkenvlier in Coevorden. De provincie was van oktober vorig jaar tot begin deze zomer verantwoordelijk voor het toezicht op de installatie. Juist in die periode is een ernstige calamiteit gebeurd, waarbij grote hoeveelheden giftig zwavelstof is vrijgekomen en de omwonenden zijn geëvacueerd.

Volgens de burgemeester van Coevorden heeft hij het landelijk functioneel parket van milieuzaken van het Openbaar Ministerie (OM) verzocht om ook te onderzoeken of mogelijk illegale afvalproducten zijn gebruikt in de biomassavergister in Coevorden. De installatie is bedoeld om met mest en groenafval biogas op te wekken. Door een ernstige storing, andere calamiteiten en voortdurende overlastklachten uit de buurt, bestaat de verdenking dat mogelijk ook dierlijk afval is gebruikt. Bepaalde producten zijn wettelijk verboden, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving.

De installatie ligt door technische en financiële problemen nu al maanden stil. Bewoners vinden dat het bedrijf te dicht bij de woonwijk ligt. Zij vrezen nieuwe problemen bij een herstart. Een verzoek om verplaatsing is afgewezen.

Zie ook onze volgende artikelen over Coevorden

Gemeente Coevorden verliest kort geding zaak biovergister

Grootste biomassavergister in Nederland naar Coevorden

Weer ernstige overlast van biovergister in Coevorden

Stank zorgt voor overlast in Coevorden