De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-376 Duitsland zet schaliegas in om Energiewende te redden

Duitsland zet schaliegas in om Energiewende te redden

Vrijdag 14 december 2012

Het Duitse parlement heeft gisteren een motie van de Groenen en de SPD verworpen strekkende een verbod op het hydraulisch breken van schaliegesteente (fracken). De Groenen en de SPD vinden dat fracken gevaarlijk zou zijn voor het milieu.
De motie werd met 309 tegen en 259 stemmen voor verworpen.

Een woordvoerder van Bondskanselier Merkel vertelde tegen de verzamelde pers dat het verwerpen van de motie niets anders betekent dan dat de regering vastbesloten is om verder te gaan met het boren naar schaliegas.

De nieuwste boortechnieken die tegenwoordig bij het fracken gebruikt worden zorgen ervoor dat schaliegas de continuïteit van de energievoorziening helpt te verzekeren.

“Er is geen enkele reden om een techniek die in Duitsland al jaren wordt gebruikt zonder één enkel incident, te verbieden,” zei een parlementslid van de CDU, Andreas Laemmel.

“We hebben de techniek ons eigen schaliegas als hulpbron hard nodig,” zei Laemmel.

De Engelse regering hief gisteren een ban op boren naar schaliegas op.

Bedrijven als Exxon Mobil Corp. Hebben proefboringen verricht in schaliegas velden in delen van Duitsland in een poging de Amerikaanse schaliegas-boom te emuleren.

Een succesvolle boorcampagne zou de energiekaart in Europa geheel veranderen, het continent is voor een kwart afhankelijk van Russisch gas, maar tot nu toe is er in Duitsland weinig vooruitgang geboekt, voornamelijk als gevolg van weerstand onder delen van de bevolking en acties van milieu groeperingen.

Het hydraulisch breken van gesteente (fracken) wordt in Duitsland al sinds de jaren ’60 met succes beoefend. Het werd in tenminste in 275 gevallen gebruikt bij conventionele olie- en gasbronnen in Neder Saksen, zo werd vermeld in de studie die is verricht door het ministerie van Milieu.

“De regering heeft inmiddels opdracht gegeven de studies over het fracken verder te evalueren en zal indien nodig nieuwe regelgeving aannemen om het boren naar schaliegas te faciliteren,” zei parlementslid Laemmel van de CDU.