De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-377 Evenwicht Nederlandse stroomnet kwetsbaar voor onverwachte stroomuitval

Evenwicht Nederlandse stroomnet kwetsbaar voor onverwachte stroomuitval

Zaterdag 15 december 2012

Tennet heeft afgelopen woensdag de ‘niet normale toestand’ moeten afroepen. Dit is een uiterste middel om de balans op het Nederlandse hoogspanningsnet te handhaven. Aanleiding was het onverwacht uitvallen van Nederlands productievermogen.

Door het afroepen van de ‘niet normale toestand’ kan Tennet ingrijpen in de Nederlandse stroomproductie of in de afname van grootverbruikers, om de balans op het Nederlandse hoogspanningsnet te handhaven. Afgelopen woensdag kondigde Tennet om 16.53 uur de niet normale toestand af, om deze om 19.00 uur weer in te trekken.

Volgens TenneT was het bedrijf hiertoe genoodzaakt omdat er binnenlandse productie was weggevallen. Er werd een bepaald vermogen niet geleverd.

Het alert, zoals Tennet de ‘niet normale toestand’ ook wel noemt, was dus woensdag nodig om zo snel mogelijk meer opwekcapaciteit aan te laten zetten.

“Iedereen die productie kan leveren, moet ook leveren”, vat TenneT samen. Het is in feite een opschaling van de meer reguliere middelen die Tennet heeft: het inzetten van reserve- en regelvermogen, en daarna het inzetten van noodvermogen. Voor dergelijke back up capaciteit sluit Tennet met verschillende partijen contracten. Het inzetten van extra capaciteit tijdens een niet normale toestand kan Tennet dus ook eisen van andere partijen dan diegene waar Tennet regel- en noodvermogen afspraken mee heeft.

Volgens Tennet grijpt het bedrijf gemiddeld één keer per jaar naar dit alert. TenneT doet het niet makkelijk of snel, het is een opschaling na opschaling. Maar het is aan de andere kant wel een mogelijkheid die TenneT heeft.  Afgelopen zomer moest Tennet al twee keer de niet normale toestand afroepen.
In juni en juli lagen er andere oorzaken aan de situatie ten grondslag: toen betrof het een combinatie van beperkte beschikbaarheid op interconnectoren met hoge wind- en zonne stroomproductie in Duitsland.

Dat betekent dus drie keer in amper een paar maanden en niet gemiddeld één keer per jaar.

Toch is de onverwachte stroomuitval van een productiecapaciteit zonder dat iemand weet welke centrale was uitgevallen, een vreemde zaak.
Producenten als Nuon, GDF Suez, E.on en Essent doen geen mededelingen over hun productievermogen op een bepaalde tijd. Dat schijnt top secret te zijn.

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat er ergens een groot windpark is geweest dat plotseling zonder wind kwam te staan.

Hiermee komt de mededeling van sommigen, dat een extra windcapaciteit van 6 of zelfs 12 gigawatt geen enkel inpassings probleem geeft op het Nederlandse netwerk, wel in een heel vreemd daglicht te staan.

Bij een schommeling van een paar honderd megawatt moet TenneT kennelijk al aan de noodknoppen draaien.