De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-380 ALDEL in zwaar weer met de grootste concentratie windmolens in Nederland om de hoek

ALDEL in zwaar weer met de grootste concentratie windmolens in Nederland om de hoek

Maandag 17 december 2012

Het zit de aluminiumindustrie in Delfzijl niet mee. De tijd begint te dringen. In de provincie die reclame maakt voor alles wat groene energie leeft en ademt, hebben bedrijven die veel energie gebruiken het moeilijk en staat het water aan de lippen. Tientallen miljoenen uitgeven voor een paar honderd meter nieuwe kade in de haven ten behoeve van de offshore industrie? Geen probleem, maar dat de zware metaalverwerkende industrie op land, die veel energie gebruikt daar de dupe van wordt ziet kennelijk niemand.

Neem aluminiumproducent ALDEL in Delfzijl

De eerste signalen dat ALDEL het moeilijk heeft verschenen in februari van dit jaar. Het bedrijf, waar ruim 300 mensen werken, heeft dringend een financiële injectie nodig om te kunnen overleven.

De aluminiumsmelter is extreem afhankelijk van betaalbare energie. In 1996 kon er een tienjarig energiecontract worden afgesloten. Desalniettemin werd het bedrijf een paar jaar later in de etalage gezet maar kopers voor het bedrijf dienden zich echter niet aan.

ALDEL weet te overleven door flink te besparen. Ook op personeel: eind 2005 wordt 1 op de 10 werknemers ontslagen. Personeel van ALDEL en andere energie-intensieve bedrijven schreeuwen in Den Haag om aandacht, maar meer dan medeleven zit er niet in. Moederbedrijf Corus steekt nog € 30 miljoen in ALDEL waarmee het voortbestaan even is veilig gesteld.

Eind 2007 komt er onverwacht toch een nieuw energiecontract. Ruim een jaar later wordt ALDEL dan toch verkocht, aan de Amerikaanse investeerder Klesh. Tijdens de crisis van 2009 sluit een complete productiehal en 175 medewerkers verliezen hun baan.

Eind augustus 2012 lijkt er een sprankje hoop uit Den Haag te komen

Het productieschema bij Aldel

Het processchema bij Aldel waar enorme hoeveelheden elektriciteit nodig zijn om het aluminium te laten smelten. (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

De energiekosten voor aluminiumproducent ALDEL gaan fors dalen. Dat heeft inmiddels ex-minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, toen nog demissionair, toegezegd bij een bezoek aan ALDEL.

Verhagen, zegde toe vanaf oktober 2012 de helft van de transportkosten voor elektriciteit te schrappen. Door die ingreep zou ALDEL , één van de grootste energieverbruikers van Nederland, € 2.5 miljoen  euro per jaar besparen.

Verhagen was optimistisch. Hij verwachtte dat hij als demissionair minister de benodigde wijzigingen in de wet en regelgeving kon doorvoeren en de veranderingen door de Tweede Kamer te kunnen loodsen.
De Europese Commissie zou het besluit niet afschieten vanwege concurrentievervalsing door overheidssteun, verwachtte Verhagen. Hij verwees naar een eenzelfde korting die eerder aan een Duits bedrijf werd gegeven, wat ook door de vingers werd gezien.

De NOM heeft trouwens nooit overwogen om een aandeel in ALDEL te geven en was daar ook niet over in gesprek met de eigenaar Klesch.

De directie van ALDEL hoopte  namelijk dat de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) bereid zou zijn tot een financiële injectie.

Vandaag, op 17 december 2012, blijkt dat Den Haag nog steeds niet met een wetswijziging de transportkosten heeft aangepakt.

Als Den Haag niet deze maand nog met een compensatieregeling voor de immense energienota’s van het bedrijf komt, kunnen vanaf één januari 2013 de dagen tot het einde van ALDEL worden afgeteld. De directie hoopt dan ook dat Den Haag snel van zich laat horen.

ALDEL is geen uitzondering

De zware metaalverwerkende industrie in Duitsland en Nederland heeft het moeilijk vanwege de hoge energieprijzen.  Zie ook: Europese zware industrie luidt de noodklok over goedkoop schaliegas in de VS .
We herinneren ons maar al te goed het faillissement van de Zeeuwse aluminiumfabriek Zalco in Vlissingen, vorig jaar om dezelfde tijd. Zalco was, net als ALDEL, eigendom van Klesch en was in de problemen gekomen vanwege de hoge elektriciteitsprijzen.

Is een windmolen de oplossing?

Je kunt een land vol met windmolens willen zetten en hard bij de opening schreeuwen dat er  vandaag op deze mooie dag wéér een windpark bij is gekomen dat energie voor zoveel honderd duizend huishoudens levert, als de kosten om deze windgekte te betalen bij de gebruikers van fossiele energie worden neergelegd is het een kwestie van aftellen tot alle zware metaalverwerkende industrie uit Nederland en Duitsland is verdwenen.

De redactie van Fibronot.nl durft de stelling wel aan dat nog meer windmolens erbij duizenden nieuwe werklozen betekent.