De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-382 Feed-in Wet Duitsland verdeelt welvaart, armen worden armer, rijken rijker

Feed-in Wet Duitsland verdeelt welvaart, armen worden armer, rijken rijker

Dinsdag 18 december 2012

De Duitse Feed-in Wet voor hernieuwbare energie verdeelt de rijdom in het land van arm naar rijk. Het Institut der deutschen Wirtshaft Köln heeft een vernietigende studie gepubliceerd die bevestigd wat critici van de Feed-in Wet al jaren luid en duidelijk hebben gezegd: de armen wordt financieel de duimschroeven aangedraaid en de rijken profiteren daarvan. Herverdeling van onder naar boven.

Om die reden hebben veel Duitsers zonnepanelen op hun dak geïnstalleerd. Ze geven de voorkeur aan de ‘top’ en willen niet tot de groep behoren die dankzij de Energiewende financieel uitgekleed worden. Hun besluit om zonnepanelen te installeren heeft niets te maken met ‘het redden van het klimaat’.

Hier zijn enkele fragmenten uit het persbericht van de Keulse Instituut:

Het herverdelings effect van de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) veroorzaakt een zorgelijke  sociale situatie. Lage inkomens worden net zo zwaar belast voor de extra kosten die voortvloeien uit groene stroom als hogere inkomens.

Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat het energieverbruik heel weinig verandert naarmate het inkomen stijgt. Dit betekent dat huishoudens die het financieel toch al niet best hebben aanzienlijk zwaarder belast worden. De geplande prijsverhogingen zullen dit effect nog verergeren. De armste 10% van alle inkomens betalen ongeveer 1.3% van hun inkomen om de feed-in van hernieuwbare energie te financieren. De top van de 10% van hoogste inkomens betaalt slechts 0.2%.

Het effect van de herverdeling wordt nog versterkt door de installatie van zonnepanelen op particuliere daken. Onder de laagste inkomens zijn weinig eigenaren van zonnepanelen. Onder de hogere inkomens heeft 20% van de huishoudens een zonnepaneel op het dak. Ongeveer 1 miljoen ‘zonnehuishoudens’, dat is ongeveer 2.5 procent van de ongeveer 40.4 miljoen particulier huishoudens in Duitsland, ontving in 2011 een bedrag van € 1 miljard aan subsidie. Meer dan de helft van dit bedrag vloeide naar de 30% hoogste inkomens.

Als het om opwekken van elektriciteit met wind, zon en biogas gaat zijn het de hogere inkomens die ervan profiteren. De mensen die het betalen zijn de lagere inkomens.

Feed-in tarief Duitsland

Het feed-in tarief in Duitsland bovenop de prijs van 1 kWh. Mevrouw Merkel heeft vorig jaar nog beloofd dat het feed-in tarief niet boven de 5 cent zou stijgen. (Klik op de grafiek voor een vergroting)

Het is dan ook geen wonder dat 800.000 Duitse huishoudens van energie zijn afgesloten omdat ze de maandelijkse energienota’s niet meer kunnen betalen. Volgens Duitse economen loopt dit aantal na 1 januari op tot boven 1 miljoen als de nieuwe verhogingen op de energienota’s in gaan.
Hier zijn dan nog niet eens de meer dan 1 miljoen werklozen gerekend die ook hun energienota’s niet meer kunnen betalen, maar waar de gemeente waar ze wonen de rekening betaalt.
Welkom bij het medelevende groene socialisme in Europa.

Dit alles heeft z’n invloed op de Duitse economie. De afgelopen vier kwartalen is de economische groei in Duitsland van kwartaal tot kwartaal gedaald. Economen verwachten dat in het vierde kwartaal van 2012  de economische groei volledig verdwenen zal zijn en dat Duitsland dankzij de Energiewende op een recessie afstevent.

Bezwaren

Het Institut der deutschen Wirtshaft bevestigt met de cijfers de bezwaren die vakbonden, sociale instellingen en belangenverenigingen van consumenten al hadden tegen de wettelijke regeling voor duurzame energie. Het instituut stelt voor de wet af te schaffen en subsidiëring via de fiscus te laten lopen. Daarmee krijgt ook de Bondsdag weer grip op de € 20 miljard die nu via subsidiëring jaarlijks naar onderzoek in duurzame energie gaat.

De duurzame energiesector staat nu op de achterste benen, is verontwaardigd en ziet het onderzoek als een complot om de subsidie voor duurzame energie de nek om te draaien.