De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-383 Particuliere Duitse energiecoöperaties bedreigen Energiewende, kans op blackout toegenomen

Particuliere Duitse energiecoöperaties bedreigen Energiewende, kans op blackout toegenomen

Dinsdag 18 december 2012

Particuliere energiecoöperaties bedreigen de stabiliteit van het Duitse elektriciteitsnetwerk

Particuliere energiecoöperaties bedreigen de stabiliteit van het Duitse elektriciteitsnetwerk in hoge mate

Particuliere Duitse energiecoöperaties bedreigen de Energiewende en zijn mede verantwoordelijk voor een toenemende kans op een blackout.
Het aantal energiecoöperaties in Duitsland is de afgelopen twee jaar verdrievoudigd tot meer dan 600. Om de andere dag wordt er wel ergens een nieuwe coöperatie opgericht. Ze zijn inmiddels een grote speler geworden op de Duitse energiemarkt en vormen een toenemend gevaar voor een blackout omdat de leden niet bereid zijn de hoge kosten voor de uitbreiding van het landelijk elektriciteitsnetwerk om zonne- en windenergie in te passen, voor hun rekening te nemen.

Tesamen hebben de 600 energiecoöperaties meer dan 80.000 actieve leden die met elkaar meer dan € 800 miljoen in de productie van groene energie hebben geïnvesteerd. Vooral zonne-energie is bij hen erg populair vanwege de hoge en gegarandeerde feed-in bedragen, maar er wordt nu ook veel geïnvesteerd in andere vormen van energie, zoals windenergie en waterkracht.

De grootste energiecoöperatie in Duitsland is EW Schönau en staat bekend als de ‘stroomrebellen’. EW Schönau levert elektriciteit aan 130.000 klanten en gas aan 7000 klanten.

De particuliere energiecoöperaties krijgen steeds meer invloed op het landelijk elektriciteitsnetwerk. Neem Berlijn, daar wil de coöperatie BürgerEnergie Berlin het complete elektriciteitsnetwerk van de hoofdstad van Vattenfall overnemen.

Vorige maand sprak de Duitse minister van Milieu op het eerste congres van deze particuliere energiecoöperaties in Berlijn de ongeveer 400 aanwezigen toe en liet een waarschuwing horen dat de sterke publieke oppositie van de energiecoöperaties  tegen de uitbreidingen van het landelijk netwerk de noodzakelijke modernisering van het netwerk, die nodig is om de Duitse wind- en zonne-energie in het landelijk systeem te integreren, in de weg staat.

Energiedeskundigen zeggen dat het helemaal niet zeker is dat de energiecoöperaties bereid zullen zijn om de Duitse regering te helpen. Hetzelfde kan gezegd worden over de impact die de coöperaties hebben op de gevestigde energiemarkt. Wat zeker is, zeggen deskundigen, is dat deze coöperaties een belangrijke nieuwe trend zijn en het potentieel hebben om van onder af aan voor een energierevolutie te zorgen.

Intussen is de stabiliteit van het Duitse elektricitetsnet nog steeds niet verbeterd, integendeel. Veel energiedeskundigen denken dat de vele particuliere energiecoöperaties zich niet bewust zijn van de gevaren als er opnieuw een koudegolf zoals zich in februari 2012 voordeed, zal komen, toen Duitsland op het nippertje aan een totale blackout ontsnapte.

Verordnung zu abschaltbaren Lasten

De Duitse regering heeft op 28 november 2012 bekend gemaakt dat grote elektriciteits leveranciers binnen enkele seconden hun productie van het netwerk moeten kunnen loskoppelen om een blackout te voorkomen, de Verordnung zu abschaltbaren Lasten.
Deze zogenaamde ‘interruptible loads’ geven de Duitse regering en de transportnetbeheerders de mogelijkheid direct op het net in te grijpen als zich op de Duitse elektricitetsnetwerken omstandigheden voordoen die de balancering in gevaar brengen.

De mededeling dat de Duitse overheid op 28 november deze nieuwe verordening heeft ingesteld werd zeer discreet op de website van het ministerie van Economische Zaken en Technologie gepubliceerd, met de opmerking erbij dat het ministerie niet trots is op dit aspect van de Energiewende.

Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan. Maar daar heeft de Duitse overheid een passende maatregel voor getroffen: De consument betaalt de kosten, voorlopig geschat op € 4 per huishouden per jaar. Die wordt via de energienota geïnd.
Als excuus voert de Duitse overheid aan dat de gebruiker er een stabieler netwerk voor terug krijgt.

Onder ‘insiders’ op het ministerie lopen inmiddels weddenschappen over de vraag of de verlichting in Duitsland de komende winter aan blijft of niet.