De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-393 Raad van State verbiedt mestvergister in Bergentheim – Hardenberg

Raad van State verbiedt mestvergister in Bergentheim – Hardenberg

Zondag 30 december 2012

De mestvergister die bij een Bergentheimse varkenshouderij gepland was gaat definitief niet door nu de Raad van State de milieuvergunning heeft vernietigd. In een uitspraak op 27 december 2012 stelt de Raad van State dat de gemeente Hardenberg een fatale fout heeft gemaakt door de mestinstallatie en de varkenshouderij van H. Dijk als één ondeelbaar bedrijf te beschouwen.

HardenbergHet gaat volgens de Raad van State om twee verschillende bedrijven die los van elkaar gerund kunnen worden en allebei een eigen milieuvergunning nodig hebben. In ieder geval betekent dat de definitieve nekslag voor het bouwplan van de mestvergistingsinstallatie en de warmtekrachtkoppeling (WKK)-installatie. Immers, mestinstallatie-uitbater Bieleveld was afgelopen mei al failliet gegaan. Daarmee stond de bouw sowieso op losse schroeven. De Raad stelt nu ook vast dat de milieuvergunning niet deugt. Hardenberg had aparte milieuvergunningen voor de varkenshouderij en de vergistingsinstallatie moeten verlenen. Het was een fout om alles in één vergunning te proppen.
De Raad stelt vast dat mestinstallatie ook zonder de mest van Dijks varkens had kunnen draaien. Er was zelfs een aparte toegangsweg naar het bedrijf gepland voor de aanvoer van mest van andere veehouderijen in de buurt.

Lees hier de uitspraak van de Raad van State