De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-41 Gletsjers en polen smelten minder dan gedacht

Gletsjers en polen smelten minder dan gedacht

Woensdag 8 februari 2012

Net nadat het boek Die Kalte Sonne in Duitsland het daglicht zag, met daarin een belangrijke conclusie dat de temperatuur op aarde sinds 1997 niet meer is gestegen, komen Amerikaanse wetenschappers met de uitslag van een onderzoek waaruit blijkt dat gletsjers en polen minder snel smelten dan de rekenmodellen hadden uitgerekend.
Tussen 2003 en 2010 verloren gletsjers en polen beduidend minder ijs dan werd aangenomen.

Vooral in het hooggebergte van Azië blijkt minder sneeuw en ijs gesmolten dan eerdere studies berekenden.

De gletsjers en ijskappen verloren circa 148 miljard ton aan massa per jaar. Dat is een derde minder dan gedacht, aldus het team van Thomas Jacob en John Wahr van de Universiteit van Colorado in het Amerikaanse Boulder woensdag in vakblad Nature.

De smeltende ijs- sneeuwmassa was tussen 2003 en 2010 goed voor een zeespiegelstijging van ongeveer 1,5 millimeter per jaar, waarvan 1,1 millimeter door het dooiende ijs op Groenland en Antarctica.

Zwaartekracht

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Gracesatellieten, die maandelijks de zwaartekracht op aarde meten. Voor de studie concentreerden de wetenschappers zich op gletjsers en ijsvlakken van meer dan 100 vierkante kilometer, zoals in de Alpen en de Kaukasus.