De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-42 Banken moeten meer doen tegen landroof

Banken moeten meer doen tegen landroof

Donderdag 9 februari 2012

Nederlandse banken doen volgens de Eerlijke Bankwijzer te weinig om te voorkomen dat mensen in ontwikkelingslanden van hun land worden verdreven.
Bedrijven, overheden en banken kopen steeds meer vruchtbare grond in ontwikkelingslanden op, signaleren de onderzoekers van de Bankwijzer in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

De toenemende grondaankopen gaan volgens het onderzoek gepaard met toenemende roof, waarbij boeren van hun land worden gejaagd en hun inkomstenbron verliezen.

Volgens de Bankwijzer zijn dit soort grondaankopen nieuw terrein voor veel banken. Ze hebben daarom in de meeste gevallen nog geen goed beleid ontwikkeld om mensenrechtenschendingen te voorkomen.

Initiatief

ASN Bank scoorde als enige bank goed op dit onderwerp. De overige banken beoordeelt de Eerlijke Bankwijzer als ‘matig’ tot ‘onvoldoende’. De onderzochte banken werkten zelf mee aan het onderzoek, waarvan de volledige resultaten op de website van de Bankwijzer staan.

De Eerlijke Bankwijzer kijkt naar het beleid van banken ten aanzien van onder meer mensenrechten, natuur, wapens en investeringen in landbouw, mijnbouw en olie.

De graadmeter is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christie. Economisch onderzoeksbureau Profundo voerde het onderzoek naar grondaankopen uit.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Zakenbank Kempen & Co komt niet op de lijst voor, maar het is bekend dat deze bank voor ruim € 5.5 miljoen het schip is ingegaan bij de financiering van het BioShape avontuur in Tanzania, waar de oorspronkelijke bewoners van sommige stukken land ook van hun grond verdreven zijn en waar andere bewoners hun land niet meer konden bewerken om in hun eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Ze moeten maar zien waar ze hun groente nu moeten verbouwen.