De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-45 Tanzaniaanse bosbouw directeur tegen het hamsteren van land

Tanzaniaanse bosbouw directeur tegen het hamsteren van land

Vrijdag 10  februari 2012

Dorpen moeten de eigen bossen behouden om in aanmerking te komen van financiële middelen die het REDD programma (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation) van de Verenigde Naties ter beschikking stelt.
De directeur van de Forestry and Beekeeping Department  (FBD), Felician Kilahama zei afgelopen   weekend in Bagamoyo dat buitenlandse bedrijven in landelijke gebieden massaal grond goedkoop van ongeletterde dorpelingen kopen in de hoop in aanmerking te komen van REDD gelden en om grondstoffen voor biobrandstoffen te telen.

Hij sprak ter gelegenheid van een bijeenkomst  van de ministeries  van Land, Housing and Natural Resources, het ministerie van Financiën en het ministerie van Economie.
De directeur zei dat er een beleid moet worden gevoerd om dorpelingen te beschermen tegen het verlies van hun land en bossen aan multinationals als BioShape en Sun Biofuels die de grond gebruiken voor het kweken van jatropha, terwijl de rechtmatige eigenaars van hun land worden verdreven.
De directeur zei verder dat bedrijven als Bioshape en Sun Biofuels natuurlijke bossen kappen voor de teelt van jatropha en dat op die manier onze waardevolle bossen verdwijnen.

In Kilwa heeft het Nederlandse bedrijf BioShape, dat inmiddels failliet is, meer dan 34.000 hectare grond langs de kust verworven in een deal met dorpelingen die er een schijntje voor betaald kregen  terwijl de autoriteiten er met een groot deel van het geld vandoor gingen.
BioShape stopte met het jatropha project als gevolg van financiële problemen, maar probeerde een fortuin te verdienen met het kappen van tropisch hardhout dat gebruikt werd om meubels van hoge kwaliteit te maken, die in Nederland werden verkocht.

In Kisarawe probeerde het Britse Sun Biofuels het zelfde. Het bedrijf kocht 9000 ha land en bos, betaalde de oorspronkelijke bewoners een schijntje en ook hier gingen de autoriteiten er met het meeste geld vandoor. Uiteindelijk ging ook dit bedrijf failliet.
BioShape en Sun Biofuels verwoestten natuurlijke bossen voor het planten van jatropha en gaven het project uiteindelijk op waarna beide bedrijven failliet gingen.
Er is echte nog een bedrijf dat alle wetten aan de laars lapt, het Noorse bedrijf Green Resources Ltd. Dat in de districten Iringa, Morogoro en Lindi duizenden hectare bos onder dubieuze deals heeft verworven en daarna de bossen is gaan kappen.
De directeur van de FBD zei dat de overheid deze gemeenschappen tegen deze buitenlanders moet beschermen zodat de dorpelingen zelf van de bossen kunnen profiteren. Experts schatten dat deze bossen tonnen CO2 per hectare opslaan en dat er bij het kappen een veelvoud CO2 vrijkomt.

Onder het  REDD programma van de Verenigde Naties worden landen die meer dan 15 procent CO2 uitstoot als gevolg van het kappen van bossen, besparen, financieel beloond.

De adjunct directeur milieuzaken van het kabinet van de vice president zei dat de regering ook de illegale handel in emissierechten moet stoppen.
Hij zei dat het van levensbelang is om de bossen van Tanzania te behouden en de uitstoot van CO2 op die manier te beperken.
Achttien procent van de wereldwijde uitstoot van CO2 wordt veroorzaakt door arme landen in het zuiden, waaronder Tanzania. Hij zei dat er zware druk op de Tanzaniaanse overheid wordt uitgeoefend om drastische maatregelen te nemen tegen bedrijven die een loopje met het recht nemen en bossen blijven kappen voor de teelt van gewassen waar biobrandstoffen mee worden gemaakt.

De aanwezige Noorse ambassadeur in Tanzania, mevrouw Ingunn Klepsvik beloofde dat haar land alles zal doen voor het behoud van de bossen in Tanzania en dat haar land met Tanzania zal blijven samenwerken om die doelstelling te verwezenlijken.

Noorwegen heeft $ 100 miljoen ter beschikking gesteld om onder het REDD programma bossen te beschermen.
Bosbouw experts in Tanzania schatten dat het land met zijn 33.5 miljoen hectare bos tot $ 300 miljoen per jaar aan REDD gelden tegemoet kan zien.
Slechts 13 miljoen hectare bos in Tanzania is wettelijk beschermd gebied.
Het is van het allergrootste belang dat buitenlandse bedrijven ervan moeten worden weerhouden het land van z’n natuurlijke eigendommen te beroven om er plantjes te kweken die voor de productie van biobrandstoffen worden gebruikt.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

De redactie is in het bezit van verschillende e-mails van de directie van BioShape waarin expliciet aan ons is gemeld is dat er geen bos in Tanzania is gekapt.
We vinden dit merkwaardig.

We hebben al op deze website vermeld dat BioShape in Mavuji de grootste zagerij van zuid/oost Tanzania heeft staan, dat in Arusha een timmerfabriek is opgericht om het hout uit Mavuji te verwerken in exclusieve meubels die in Neer verkocht werden. Dat deze timmerfabriek sinds BioShape eind 2009 is opgehouden met werk in Tanzania ook buiten bedrijf is gesteld en de website artiftz.com eveneens buiten werking is gesteld.
De foto’s met bewijs van houtkap staan ook op de website van BioShape.

Nagenoeg alle lokale en internationale natuurbeschermingsorganisaties vermelden dat BioShape al dan niet illegaal tropisch bos heeft gekapt.
Om de haverklap verschijnen er in de Tanzaniaanse pers artikelen waarin melding wordt gemaakt van al dan niet illegale houtkap door BioShape.
Ooggetuigen ter plaatse hebben aan een lid van de redactie van Fibronot.nl in 2010 en 2011 verklaard dat ze met eigen ogen  hebben gezien dat BioShape graag en vooral ’s nachts illegaal hout kapte en het op grote vrachtwagencombinaties wegvoerde met gedoofde verlichting.
En de directie van dit bedrijf maar volhouden dat er geen bos is gekapt.