De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-46 Espel in de Noordoostpolder omarmt windpark bij Urk

Espel in de Noordoostpolder omarmt windpark bij Urk

Zaterdag 11 februari 2012

De ongeveer 1000 inwoners van het plaatsje Espel in de Noordoostpolder net ten noorden van Urk omarmen het grootste windmolenpark van Europa in hun achtertuin.
Voorzitter Gilbert Bastiaanssen van Dorpsbelangen Espel borrelde vrijdagavond van enthousiasme tijdens de jaarvergadering van de dorpsvereniging. “‘t Giet oan”, gebruikt hij in zijn openingswoord. Een veelgehoorde uitspraak dezer dagen.

Dit om aan te geven dat de Raad van State de bouw van 86 windturbines langs de dijken van Noordoostpolder heeft goedgekeurd. Voor zijn dorp verwacht Bastiaanssen een positieve impuls op gebied van toerisme en werkgelegenheid.

“We moeten hier voordelen uithalen”, houdt Bastiaanssen de circa zeventig dorpsgenoten die op de vergadering afkomen voor. Zodra de bouw van de windreuzen – met een tiphoogte van tweehonderd meter – begint, ziet Bastiaanssen de eerste toeristen en andere belangstellenden komen kijken naar deze mega-klus. Wat hem betreft, maken ze dan zeker een tussenstop in Espel, liefst bij een informatiecentrum in of bij horecagelegenheid de Ducdalf.

“En dan op de elektrische fiets naar het windmolenpark”, aldus Bastiaanssen.

Hij weet echter dat er meer kapers op de kust zijn voor die verwachtte bezoekersstroom, dus rekent hij Espel nog niet rijk. Ook qua werkgelegenheid kan Espel mee profiteren. “Als het windmolenpark gerealiseerd is, dan nog blijven er honderd mensen over die er aan moeten werken. Die moeten ook ergens wonen. Ik zie de toekomst zonnig in. Het gaat Espel straks voor de wind”, zegt Bastiaanssen. Zijn toespraak valt in goede aarde, mede omdat enkele van de initiatiefnemers voor het windmolenpark uit Espel en omgeving komen.

De inwoners van Espel weten waar ze over spreken. Ze hebben immers al 50 windmolens in hun achtertuin staan.

50 windmolens op een rij langs de dijk bij Espel NOP
De 50 windmolens bij Espel in de Noordoostpolder
(Klik op de foto voor een vergroting)