De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-47 Amerikaanse EPA: “Verband tussen schaliegas en besmet drinkwater”

Amerikaanse EPA: “Verband tussen schaliegas en besmet drinkwater”

Maandag 13 februari 2012

Uit een studie van de Amerikaanse onderzoekssite Pro Publica blijkt dat het jaren heeft geduurd voordat het overheidsorgaan, de EPA (Environmental Protection Agency), officieel het verband zag tussen het boren naar schaliegas (‘fracking’) en besmet drinkwater.

In 2004 ontkende de EPA nog dat de chemische stoffen die bij het boren gebruikt worden in het drinkwater terecht zouden komen. In december 2011 wordt in een conceptrapportage dit verband wel gelegd. Al eerder had de wetenschap in een onafhankelijke studie dit aangetoond.

Nederland

In Nederland ontstond maatschappelijke onrust toen het Britse bedrijf Quadrilla een vergunning kreeg om enkele proefboringen naar schaliegas te doen in het Noord-Brabantse Boxtel en Haaren. Een rechtbank in Den Bosch bepaalde dat de boring niet kan plaatsvinden, maar Quadrilla wil de proefboringen hoe dan ook gaan voortzetten. Het ministerie van Economische Zaken laat onafhankelijk onderzoek doen naar de schadelijke effecten van het boren naar schaliegas. Medio 2012 moeten hiervan de resultaten bekend worden gemaakt.

Lees hier het artikel EPA Sees Risks to Water, Workers In New York Fracking Rules op de website van Pro Publica.