De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-51 Biomassacentrale Cuijk stilgelegd

Biomassacentrale Cuijk stilgelegd

Woensdag 15 februari 2012

De proef bij de biomassacentrale van energiebedrijf Essent in Cuijk ligt voorlopig stil. In de ketel waar een mix van pulp en hout wordt verbrand voor de productie van groene stroom, brak gisteren brand uit die een hevige rookontwikkeling veroorzaakte.

Volgens de brandweer ging het om een brand in de leidingtoevoer. Er raakte niemand gewond. Totdat Essent heeft geanalyseerd waardoor het probleem werd veroorzaakt, blijft de installatie uitgeschakeld.

Groene stroom
De centrale is bezig aan de zesde en laatste week van een test om groene stroom te maken uit grassen, papierpulp en houtsnippers. Volgens een woordvoerster van Essent is het onduidelijk of en hoeveel vertraging de proef oploopt.

Essent testte vanaf dinsdag 10 januari 2012 nieuwe soorten biomassa in haar centrale in Cuijk. Het gaat om gedroogd gras, houtsnippers en papierpulp.

Centrale weer open
De productie in de centrale werd in april 2011 jaar stilgelegd, omdat de subsidie vanuit de overheid werd stopgezet. Het bedrijf zag toen geen mogelijkheid om de centrale draaiende te houden.

‘Green Deal’
Het heropenen van de centrale is onderdeel van de afspraken die de overheid met het bedrijfsleven heeft gemaakt om te komen tot meer duurzame energie, de zogenaamde ‘Green Deal’.

Evaluatie
De test duurt zes weken. Daarna kijkt Essent hoe succesvol de ze zijn geweest en of er aanpassingen moeten komen in de technische installatie van de centrale in Cuijk. Ook wordt onderzocht hoeveel gedroogd gras, houtsnippers en papier er beschikbaar zijn.

Warmtenet
Daarna kijkt Essent of omliggende bedrijven verwarmd kunnen worden met de energie. Voor dat onderzoek gaat Essent subsidie aanvragen.

Het is duidelijk dat de belastingbetaler weer de klos is. Hij betaalt de experimenten van Essent waarvan het de vraag is of het technisch wel allemaal goed voorbereid is.

Update dinsdag 21 februari 2012

Bio-energiecentrale in Cuijk vrijdag weer in gebruik

De bio-energiecentrale van Essent in Cuijk wordt vrijdagmiddag weer in gebruik genomen. Dan moeten de schoonmaakwerkzaamheden in de installatie achter de rug zijn, zo verwacht een woordvoerster van het energiebedrijf.

Er had zich vliegas opgehoopt in de installatie. Dit is een reststof die wordt gevormd bij de verbranding van hout. In de centrale wordt op proef een mix van slib en hout verbrand voor de productie van groene stroom. Het experiment begon in januari en zou tot eind volgende week duren. Het stilleggen van de installatie heeft geen gevolgen voor de duur van de proef, zo meldt de zegsvrouw van Essent.

Met de schone biomassa als brandstof kan in Cuijk voor ongeveer 60.000 huishoudens groene stroom worden opgewekt. Er wordt vooral snoeihout uit de bossen van Staatsbosbeheer, gemeentelijke plantsoenen en zaagresten uit de houtindustrie gebruikt.

Voor de verwijdering van het vliegas waren explosieve stoffen nodig. Die brengen trillingen voort en daarmee zouden de verbrandingsresten opgeruimd kunnen worden.

De explosieve stoffen werden aangevoerd en toegepast door ESS, een bedrijf uit Vlissingen. Hiervoor is een vergunning aangevraagd. Burgemeester en wethouders van de gemeente Cuijk hebben die na overleg met de politie afgegeven.