De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-6 Staphorst wil nog geen nieuwe windmolens

Staphorst wil nog geen nieuwe windmolens

Vrijdag 6 januari 2012

Het lijkt een ideale plek voor windmolens, een open landschap tussen de snelweg, het spoor, de Lichtmis en Staphorst. De gemeente Staphorst vindt echter dat het nog niet haar beurt is om nieuwe molens te plaatsen.

Staphorst was de eerste van Overijssel met (drie) windmolens. Dalfsen en Zwolle volgen nu. “Als kleine gemeente hebben wij al vroeg een bijdrage geleverd. Wij zijn nu nog niet aan zet. Ik voel die noodzaak tenminste niet. Natuurlijk is het goed duurzame energie te stimuleren, maar ik had liever gezien dat de wethouder met een notitie energie gekomen was in plaats van enkel windenergie”, zegt ChristenUnie-raadslid Piet la Roi.

Niet bang voor provinciale druk

Bang voor provinciale druk windmolens toe te staan is hij niet: “We laten ons als gemeenteraad niet chanteren.” De politieke partijen van Staphorst vergaderen deze week afzonderlijk om een standpunt in te nemen. Ze debatteren dinsdag over de drie initiatieven van Spoorwind (ondernemer Johan Piel), Nuon en onderneming P. Lier voor in totaal elf of twaalf nieuwe molens. Adri Hekman, fractievoorzitter van coalitiepartij Gemeentebelangen: “Ik zeg dit op eigen titel, want we praten er morgenavond pas over in de fractie, maar ik sta hier in principe positief tegenover.
Voor windmolens moet je kijken waar de meeste wind is. Dan is dit een goede plek.”

Geen overheidsgeld

Jacob Spiker zegt dat zijn CDA ook nog een standpunt in moet nemen, maar dat de fractie sowieso geen overheidsgeld in de plannen wil zien. “Maar als er initiatieven zijn, moeten we die niet om zeep helpen. Wel moeten we kritisch naar de precieze locaties kijken. Horizonvervuiling is geen punt, er staan daar al drie molens. De nabije omgeving mag er echter geen last van hebben.”