De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-65 Grote brand bij biomassafabriek Stramproy in Steenwijk

Grote brand bij biomassafabriek Stramproy in Steenwijk

Woensdag 29 februari 2012

Afgelopen zaterdagavond 25 februari 2012 heeft er een grote brand gewoed bij de biomassafabriek Stramproy in Steenwijk.
Er was sprake van een enorme rookontwikkeling. De brandweer moest een deel van het bedrijventerrein afzetten. Meerdere opslagsilo’s op het fabrieksterrein stonden in brand. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar het bedrijfsgebouw.

Voor zover nu bekend zijn bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel is omwonenden geadviseerd ramen en deuren uit voorzorg gesloten te houden.

Stramproy Green is actief op het gebied van de productie van bio-energie. Het bedrijf zet houtresten via een verwarmingsproces om in biokolen. In eerste instantie werd gedacht dat de brand tijdens het productieproces was ontstaan, maar dat blijkt niet te kloppen. De bouw van de biomassacentrale was omstreden omdat omwonenden bang waren voor overlast.

Er waren bij Stramproy al eerder problemen. Zo werd in april 2011 het bedrijf op last van de gemeente Steenwijk voor onbepaalde tijd stilgezet omdat het bedrijf niet kon aantonen dat de maximale emissie van gevaarlijke stoffen niet werd overschreden.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

De redactie van Fibronot.nl merkt op dat er nogal eens wat mis gaat bij biomassabedrijven. Vooral de grote branden trekken de aandacht.
Het lijkt er op dat er nog steeds te weinig aandacht wordt geschonken aan brandpreventie in de bedrijven.
Meer en betere sprinklerinstallaties zouden wellicht kunnen vookomen dat we om de paar maanden met grote branden worden geconfronteerd.