De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-69 Stramproy in Steenwijk wil snel herstel

Stramproy in Steenwijk wil snel herstel

Vrijdag 2 maart 2012

De schade door de brand afgelopen zaterdagavond 25 februari in één van de silo’s op het terrein van biocentrale Stramproy in Steenwijk bedraagt zeker een half miljoen euro. Behalve schade aan de silo, is er roetschade in de fabriek en is de rubberen lopende band doorgebrand. De schade is geïnventariseerd en het bedrijf hoopt zo snel mogelijk te beginnen met het herstel van de schade.

Algemeen directeur IJsbrand Galema: “We hebben nauw contact met de gemeente Steenwijkerland en stellen een plan van aanpak op.” Wethouder Jos van den Nouland van de gemeente Steenwijkerland vult aan: “In dat plan laat Stramproy zien hoe het de defecten die zijn veroorzaakt door de brand wil oplossen. Als dat veilig kan, mag het bedrijf beginnen met reparaties.” Totdat de schade is hersteld zijn de twee centrales – de biomassacentrale en biokoolcentrale – stilgelegd, meldt Galema. Die zijn overigens niet aangetast door de brand. Hij verwacht dat het ongeveer drie maanden duurt voordat de fabriek weer kan produceren.

De brand brak rond half zes uit in een van de twaalf silo’s op het terrein aan de Dolderweg in Steenwijk. De opslag was voor de helft gevuld met het product dat Stramproy produceert, groene ‘steenkool’, gemaakt van houtsnippers en snoeihout. De brand in de silo sloeg via de lopende band terug de fabriek in. Ten tijde van de brand produceerde de biomassacentrale elektriciteit, de biokoolcentrale was al sinds afgelopen woensdag niet gebruikt.

Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. Zowel de politie als brandweer sluiten brandstichting in ieder geval uit. Totdat alle feiten op tafel liggen wil Van den Nouland geen uitspraken doen over mogelijke sluiting van de fabriek.

Stramproy heeft maandag een brief naar omwonenden gestuurd met daarin excuses. Galema: “Buurtbewoners die schade aan hun woning hebben opgelopen, kunnen dat bij ons melden. We willen de buurt op de hoogte houden.”