De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-71 Sombere vooruitzichten voor Nederlandse zonne-industrie

Sombere vooruitzichten voor Nederlandse zonne-industrie

Maandag 5 maart 2012

Vorige week vroeg de  Venlose zonnepanelenmaker Scheuten Solar surseance van betaling aan.  Nuons zonnefoliebedrijf Helianthos wordt nog steeds met sluiting bedreigd en vandaag werd bekend dat Solar Total in Elst het nieuwste debacle dreigt te worden voor de zonne-energie sector in Nederland.

Om een faillissement te voorkomen heeft De Rabobank in december 2011 Solar Total naar zich toegetrokken en ondergebracht bij zijn tak met private equity. Er wordt nu een toekomstpad uitgestippeld voor het bedrijf, met 500 medewerkers en een jaaromzet van circa € 170 miljoen.

De Nederlandse zonne-energiesector kan niet opboksen tegen massaproductie in China, waardoor prijzen voor zonnecellen met wel 80% en die van panelen met 50% omlaag zijn gegaan.

Nederlandse spelers in de productieketen zijn te klein om daar tegenop te boksen. Pogingen om activiteiten te clusteren, zoals ondernomen door Scheuten en de Heerlense zonnecellenfabrikant Solland Solar, zijn mislukt.

Het bedrijf, dat in 2009 serieuze beursplannen had, wilde volgens betrokkenen echter te snel te veel. Solar Total legde voorraden aan, vooruitlopend op gunstige Franse en Britse regelgeving die er niet kwam. Als gevolg moest het bedrijf de voorraden met € 15 miljoen afwaarderen, verdween het eigen vermogen en begonnen de betalingsproblemen.

Door de prijsdruk uit China zijn de voorraden met circa € 15 miljoen afgeboekt. Het eigen vermogen is richting nul gegaan en er zijn betalingsproblemen gerezen, waarna Rabobank heeft ingegrepen. Van de schuld van Solar Total van circa € 18 miljoen is voor € 7 miljoen omgezet in aandelen, zodat de bank nu voor 75% eigenaar is. De andere 25% van Solar Total is in handen van SET Venture Partners. Dit groene investeringsfonds van energiebedrijven Delta en Essent moest wel € 1 miljoen bijstorten.

De nieuwe CEO Mike van der Wallen van Solar Total zegt in een toelichting: “De financiele problemen zijn een verhaal uit 2011. Eind 2011 zijn deze problemen opgelost doordat de Rabobank en SET Venture partners de balans hebben gezuiverd en groeikapitaal hebben verstrekt”. Van der Wallen geeft aan dat Solar Total haar activiteiten in Engeland en Frankrijk heeft afgestoten en dat ze zich nu concentreert op Nederland, België, Duitsland en Italie.