De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-74 Eneco besteedt windpark Q10 aan

Eneco besteedt windpark Q10 aan

Donderdag 8 maart 2012

Eneco heeft recent aanbestedingen gedaan voor het offshore windpark op de bloklocatie Q10 in het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit betreft de bouw, bediening en onderhoud van één, twee of drie innovatieve windturbines van tenminste 4MW.

Het windpark is gesubsidieerd door de Nederlandse regering onder voorwaarde dat er innovatieve elementen worden toegepast.
De windturbines van 4 MW hebben een maximale rotordiameter van 115 meter, zijn gecertificeerd als een prototype klasse C machine volgens het IED Type Certification System en zullen elektriciteit produceren voor het net van tenminste één offshore locatie op het moment van de aanvraag voor pre-kwalificatie voor deze aanbesteding.
Windturbines die al volledig zijn gecertificeerd en commercieel beschikbaar zijn, worden niet beschouwd als innovatief, aldus Eneco.

Het basisplan voor het windmolenpark bestaat uit 43 Vestas V112 windturbines van 3MW op monopilaren, verbonden via middenspanningskabels aan een offshore hoogspanningsstation. Het windpark zal worden aangesloten op de wal via een hoogspaningskabel naar het elektriciteitsnet in Sassenheim.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Alle windturbines die Eneco op Q10 plaatst zijn voorzien van neodymium magneten in de generatoren. Ook wordt op andere plaatsen in de masten veel neodymium gebruikt.

De Vestas V112 bevat 75 kg neodymium in de generator en nog eens 35 kg neodymium wordt op diverse plaatsen als magneet in de mast gebruikt. Totaal 105 kg neodymium in elke windmolen.

Vestas verontschuldigt zich door te stellen dat het gebruik van 35 kg neodymium in één mast ongeveer 10 ton staal vervangt wat weer neer komt op een besparing van 5 ton CO2 equivalenten over de gehele levenscyclus van de windmolen, inclusief de mogelijke milieueffecten van de magneten en staal productie, het gebruik en de ‘end of life recycling’ en verwijdering.

Dat is mooi maar Vestas vergeet waarschijnlijk de menselijke ellende en de gigantische schade aan het milieu die de productie van de neodymium magneten in China veroorzaakt.

Lees daarom ons artikel De dodelijke keerzijde van windenergie

Bovendien gaat elke vergelijking met de CO2 uitstoot mank, zolang er geen wetenschappelijk bewijs is geleverd dat CO2 verantwoordelijk is voor een mogelijke temperatuurstijging op aarde.

Eneco wil enkele innovatieve windmolens van 4MW plaatsen.
Als het innovatieve in deze windmolens inhoudt dat er geen neodymium gebruikt wordt, akkoord, maar als er in deze zware windmolens ook meer dan 100 kg neodymium zit dan helpt Eneco mee het milieu in China ernstige schade toe te brengen.