De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-75 Internationaal Energie Agentschap: Schaliegas is noodzakelijk

Internationaal Energie Agentschap: Schaliegas is noodzakelijk

Donderdag 8 maart 2012

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vindt dat schaliegas van belang is als nieuwe vorm van gaswinning.
Dit verklaarde Fatih Birol, hoofd-econoom bij de IEA in een interview met een internationaal persbureau.

Weerstand

Birol ziet dat er bij veel Europese landen weerstand bestaat tegen schaliegas vanwege mogelijke milieu – en drinkwatervervuiling. Volgens Birol is deze publieke oppositie een groot probleem voor een nieuwe vorm van gaswinning. Birol: “In veel landen is er een publieke oppositie en in sommige landen is het al verboden”, zegt Birol. “Zorgen over de impact van schaliegas-productie op het drinkwater zijn legitiem, maar kunnen worden opgelost met behulp van de beste technologie en de juiste regelgeving”.

Verbod

In Frankrijk en Bulgarije is het boren naar schaliegas verboden en in het Verenigd Koninkrijk is er hevig geprotesteerd naar aanleiding van een mogelijk groot gebied van schaliegas. Ook in Nederland is er onder lokale besturen en bewoners hevige weerstand tegen mogelijke boringen en mag het Britse Cuandrilla tot nu toe niet boren. Enkel in de VS wordt op grote schaal nog schaliegas gewonnen, wat volgens een Amerikaans onderzoeksinstituut ertoe leidt dat de positie van de VS aan het versterken is op de gasmarkt.

Schaliegas

Schaliegas wordt gewonnen met hydraulische fracturing (‘fracking’), waarbij een mix van water, zand en chemicaliën onder de grond onder hoge druk wordt geïnjecteerd. Tegenstanders van de gasboringen zijn van mening dat deze chemische stoffen of het gas zelf het drinkwater kunnen besmetten.

Productie

Het IEA voorziet dat in 2035 de productie van schaliegas ongeveer 428 miljard kubieke meter aan natuurlijk gas op kan leveren, qua omvang even groot als het totaal aan natuurlijke gasproductie in het Midden-Oosten. IEA heeft deze week overlegd met mensen uit de industrie en beleidsmakers over de mogelijkheden op milieugebied ten opzichte van de gaswinning. Het agentschap presenteert op 29 mei een rapport met bevindingen en aanbevelingen.

Lees ook ons Dossier Schaliegas