De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-77 Nieuwe film ‘FrackNation’ als tegengas voor Gasland

Nieuwe film ‘FrackNation’ als tegengas voor Gasland

Vrijdag 9 maart 2012

Een Iers echtpaar dat tegenwoordig in Californië woont, Ann McElhinney en Phelim McAleer verzamelt fondsen om een nieuwe film over de winning van schaliegas te maken.
Het echtpaar heeft al een serie kritische films achter de rug die een antwoord gaven op de leugens in films als ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore.
Met FrackNation worden de leugens in de film Gasland van Josh Fox volledig onderuit gehaald.

De milieubeweging heeft de afgelopen 30 jaar een zeer gemakkelijke rit gehad. De media stelde nooit lastige vragen.

Neem schaliegas bijvoorbeeld.

Als ultieme vertegenwoordiger van bangmakerij gold de film Gasland van Josh Fox, waarin de zogenaamde gevaren van het boren naar schaliegas werden gedemonstreerd. Zo zagen de kijkers bij een inwoner van Colorado water uit de kraan komen dat vervuild was met methaangas en zelfs brandde. Maar was dat wel het gevolg van het boren naar schaliegas?

De 78 jarige Martha vertelt de filmmakers dat ze al haar hele leven in Dimock, Pensylvania woont. Ze is mede oprichter van een actiegroep die strijdt tegen de misinformatie van de milieubeweging die beweert dat het water in Dimock sinds het boren naar schaliegas verontreinigd is met methaangas. Toen ze klein was zat er al methaan in het water. Je moet er alleen geen lucifer bijhouden zoals de makers van Gasland probeerden de mensen voor de gek te houden. De waarheid is dat het methaan altijd al in ons drinkwater heeft gezeten. “En kijk eens hoe gezond ik ben.”

De maker van de film, Phelim McAleer zegt dat hij gemotiveerd werd om de film te maken door wat hij zag als een éénzijdige benadering van de media, outsiders en ‘stedelijke elites’, op het proces van het injecteren van chemicaliën in rotsen in de hoop op het vinden van schaliegas.

We hebben huilende boeren voor de camera gehad omdat hen door de milieubeweging was verteld dat ze hun land zouden kwijtraken als er naar schaliegas werd geboord, zegt McAleer.

De milieubeweging heeft tot nu toe niet één keer een debat willen voeren. Milieuactivisten hebben emotie en bangmakerij gebruikt om hun éénzijdige verhaal kracht bij te zetten.

Het plan van McAleer was om voor 6 april de benodigde fondsen voor het maken van de film binnen te hebben. Zijn streefbedrag was $ 150.000 maar er is nu al $ 166.000 binnen.
McAleer hoopt de film in juni 2012 te presenteren.

Ann McElhinney en Phelim McAleer, de makers van FrackNation, vertellen dat ze geschokt waren bij het zien van de leugens die in de film Gasland door Josh Fox werden verteld.

“Iedereen die we in het kader van het maken van onze film hebben ontmoet op de plaatsen waar naar schaliegas wordt geboord, voelde zich gefrustreerd als gevolg van de éénzijdige berichtgeving, verkeerde informatie en regelrechte leugens die door tegenstanders werden verteld. De stemmen van degenen die als gevolg van het winnen van schaliegas nieuwe activiteiten, die veel arbeidsplaatsen opleveren, hadden ontwikkeld werd het zwijgen opgelegd en zij die vertelden dat er geen verontreinigingen waren te bespeuren werden zelfs volledig door de makers van Gasland genegeerd.”

“FrackNation gaat dat veranderen,” zegt McAleer

De tegenstanders van schaliegas boringen, de inwoners en vooral de politici in Boxtel doen er goed aan deze film in juni 2012 eens goed te bekijken.

De redactie voegt eraan toe dat de inwoners en vooral de politiek in Boxtel misschien wat genuanceerder in hun oordeel over schaliegas hadden moeten zijn.

Men heeft zich kennelijk door de misleidende film Gasland van Josh Fox laten leiden.

In plaats van overleg met de diverse betrokken partijen werden de hakken in het zand gezet met het gevaar (voor de inwoners en politiek van Boxtel) dat de overheid straks ingrijpt en Boxtel buiten spel staat.

Zie ook ons Dossier Schaliegas