De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-79 KLM vliegt op verzoek van Nederlandse regering op biokerosine naar Brazilië

KLM vliegt op verzoek van Nederlandse regering op biokerosine naar Brazilië

Woensdag 14 maart 2012

De KLM maakt in juni op verzoek van de Nederlandse regering een vlucht op biokerosine naar Rio de Janeiro. Van 20 tot 22 juni 2012 vindt daar een wereldtop van de VN over milieu en klimaat plaats en wat zou het mooi zijn als onze nationale trots daar op frituurvet landt. Zegt de regering.

De vlucht naar Brazilië is voorlopig de laatste vlucht op biokerosine. De financiering voor het zwaar verliesgevende AirFrance/KLM is namelijk een groot probleem.
Biobrandstof voor vliegtuigen is vijf keer zo duur als gewone kerosine.

De KLM sluit deze maand een proef met tweehonderd biovluchten tussen Amsterdam en Parijs af.

De KLM hoopt op subsidie uit Brussel, want het vliegen op biokerosine is een kostbaar alternatief. De KLM moet nu proberen er een rendabele operatie van te maken. Prijsverhogingen voor vluchten op biokerosine liggen dan ook voor de hand. Volgens een woordvoerder van de KLM zullen de prijsverhogingen voornamelijk door de zakelijke markt betaald moeten worden. De gewone toerist merkt er niets van.

De KLM gaat daarom proberen het bedrijfsleven warm te maken voor vluchten op biokerosine. De KLM denkt dat wanneer zakenreizen duurzamer worden, ondernemers wel over de brug zullen komen.

Dat valt nog te bezien want ook in die sector wordt op vliegkosten bezuinigd. Business class wordt steeds vaker Economy class en de vraag is of het bedrijfsleven zonder slag of stoot de vluchten op biokerosine voor z’n rekening wil nemen.

Is vliegen op biokerosine schoner dan gewone kerosine?

Uit onderzoek is gebleken is dat vluchten op biokerosine niet bijdragen aan de reductie van broeikasgassen. Het milieu schiet er dus niets mee op.

Over het vliegen op biokerosine is nogal wat te doen.
Het Nederlandse bedrijf Waterland International, leverancier van biokerosine, beweerde vorig jaar nog dat het contact heeft met AirFrance/KLM en andere Europese luchtvaartmaatschappijen over biokerosine.
Dit is dan biokerosine die uit jatropha is gemaakt.
De grondstof komt uit Indonesië, waar de boeren in grote armoede leven terwijl de winsten naar Waterland gaan.

Zie daarover ons artikel ‘Groene’ biokerosine door uitknijpen Javanen; jatropha blijft het nieuws negatief beheersen

De KLM is van plan de vluchten op biokerosine begin 2013 te hervatten, mits de financiering rond komt.

De regering wil kennelijk in Rio de Janeiro pronken met iets waarvan vrijwel alle natuur- en milieuorganisaties zeggen: niet doen, het draagt niets bij aan de reductie van broeikasgassen.