De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-8 NAM ontdekt grootste gasveld sinds 1995

NAM ontdekt grootste gasveld sinds 1995

Dinsdag 10 januari 2012

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld ontdekt, het grootste op land sinds 1995. Het is gevonden in het noordoosten van Friesland. Er zit naar schatting ruim 4 miljard kubieke meter gas in. De NAM maakte dit op maandag 9 januari 2012 bekend.

De put, met een diepte van ruim 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De NAM denkt voor de zomer te beginnen met de productie. 4 miljard kubieke meter staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren Synergy vanaf een nieuwe locatie bij het dorp Ee.

Het ontdekte veld, Metslawier-zuid genoemd, ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar de NAM al uit produceert. De NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit Metslawier-zuid.

Boven verwachting

”Deze vondst overtreft onze verwachtingen”, zegt NAM-directeur Bart van de Leemput.

”In combinatie met nieuwe technieken en andere innovaties helpt dit ons om nog meer gas uit bestaande velden te halen en om nieuwe kleine gasvelden te vinden en in productie te nemen.” De NAM kan niet zeggen wat de waarde van het veld is.

Dat het gasveld groter is dan de NAM aanvankelijk had verwacht komt doordat de gasbel veel dikker is dan werd aangenomen en het gesteente een grotere doorlaatbaarheid heeft.

”Daardoor kan er uit een veel groter gebied gas naar de bootput stromen”, aldus een woordvoerder. Ook de boortechnieken zijn beter geworden. ”We kunnen tegenwoordig in een straal van 8 kilometer een colablikje aanprikken.”