De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-84 Jatropha, groene brandstof in rode inkt geschreven

Jatropha, groene brandstof in rode inkt geschreven

Zondag 18 maart 2012

In het blad Businessweek van Bloomberg staat dit weekend een artikel over de mislukking die jatropha heet.
In het begin van het artikel wordt uitgebreid stilgestaan bij het groene goud dat op schrale grond zonder water zou groeien. Zo werd het ons toch door bedrijven als BioShape die jatropha kweekten, voorgelogen? Businessweek ging op onderzoek uit, zag wat BioShape in Tanzania uitvoerde en stuitte op de ‘jatropha boom’ die meer verliezers dan winnaars kende.

We lezen in het artikel hoe BioShape er in Tanzania door advocaten van wordt beschuldigd dat het bedrijf alleen op het tropische hardhout uit was en jatropha slechts bijzaak was. Deze advocaten staan de ex werknemers van BioShape Tanzania bij in procedures tegen het bedrijf.
Bovendien hebben bedrijven als BioShape het milieu schade toegebracht en is het welzijn van de toch al arme bevolking geweld aan gedaan.
Uiteraard wordt grootaandeelhouder Eneco Energie om commentaar gevraagd, maar deze duurzame energieproducent houdt wijselijk de mond als de misstanden in Tanzania aan de orde komen.

BioShape is niet het enige bedrijf waar het is misgegaan.

Het Engelse bedrijf Sun Biofuels onderging hetzelfde lot en stopte eveneens met de activiteiten in Tanzania en Mozambique. Een Brits investeringsbedrijf dacht goud in handen te krijgen en wilde de activiteiten van Sun Biofuels voortzetten maar kon geen financiers vinden.

Alle hoop is nu gevestigd op een Amerikaans bedrijf, SG Biofuels uit Californië, dat via genetische manipulatie probeert om jatropha struiken meer zaden te laten produceren. Aan meer zaden heb je echter niets als er geen grote hoeveelheden water, mest en pesticiden beschikbaar zijn.
Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat deze oplossing niets is voor de lokale boeren maar slechts geschikt is voor de kweek op zeer grote plantages.
Kortom, de zoveelste mislukking staat op stapel.

Bottom lijn: ondanks de jatropha hype van het vloeibare goud en rijkdom voor de producenten, is het zaadje zowel voor de arme bevolking en de producenten op een complete mislukking uitgedraaid.

De link naar Bloomberg – Businessweek