De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-9 Openbaar Ministerie dreigt Breustedt Chemie stil te leggen

Openbaar Ministerie dreigt Breustedt Chemie stil te leggen

Dinsdag 10 januari 2012

Breustedt Chemie is opnieuw in de fout gegaan met de opslag van chemicaliën, aldus het Openbaar Ministerie. Justitie heeft er genoeg van dat het Apeldoornse bedrijf weer in de fout gaat. Daarom eiste het OM maandag een voorwaardelijke stillegging van een deel van het bedrijf.

Controles bij de groothandel in chemicaliën brachten tot drie keer toe aan het licht dat er veel mis gaat in de bedrijfsvoering, met name in de zoutloods. Daarin worden gevaarlijke stoffen opgeslagen, die daar niet behoren. Ze vallen in een te zware klasse of het zijn gewoonweg meer kilo’s en liters dan toegestaan door de vergunning.

Justitie klaagde ook Breustedt Chemie-directeur E.S. (49) uit Wenum aan. Haar wordt verweten dat het bedrijf in de fout ging onder haar leiding en verantwoordelijkheid. Zij heeft tot nu toe een blanco strafblad. Het OM eiste  € 5000 boete, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen haar. Het bedrijf zou € 30.000 boete moeten betalen. Ook eiste het OM een voorwaardelijke stillegging van de zoutloods. Die zou voor een jaar op slot moeten gaan, als Breustedt Chemie weer in de fout gaan in een proeftijd van twee jaar.

“Dat is om een duidelijk signaal te geven”, aldus de officier van justitie. “Want er ontstaan allerlei risico’s, als men zich niet aan de voorwaarden van de vergunning houdt. Er kan brand ontstaan of het kan een gevaar voor de gezondheid opleveren. We hebben te maken met een bedrijf dat het niet al te nauw neemt met de regelgeving. Dan mag je uit je jasje zijn gegroeid, maar zolang je er zit, heb je je aan de regels te houden.”

De groothandel beloofde via zijn advocaat beterschap. Een verhuizing naar de Ecofactorij in Apeldoorn staat op stapel. “Daar komt een loods die aan alle veiligheidseisen voldoet.” Ook worden er andere maatregelen genomen. “Breustedt Chemie had er eigenlijk al willen zitten, maar de gemeente heeft ook voor obstakels gezorgd.” De economische politierechter doet uitspraak op 23 januari 2012.

Breustedt ligt al jaren overhoop met de gemeente Apeldoorn.

Zie: Breustedt tart gemeente

Dit artikel stuur u door naar een externe website van de Stentor en opent in een nieuw scherm.