De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-90 Duitsland hangt zich op aan windmolens

Duitsland hangt zich op aan windmolens

Woensdag 21 maart 2012

Niet alleen de redactie van fibronot.nl is uiterst kritisch bij het Duitse plan om € 200 miljard te investeren in zonne- en windenergie, de plannen wekken volgens Bloomberg ook argwaan bij veel bedrijven en analisten. Merkel wil de 17 kerncentrales sluiten en voor 2020 moet de energievoorziening voor 35 procent uit duurzame bronnen komen.

Daarnaast zijn er plannen om 25 gigawatt aan energie uit windparken in de Noordzee en Baltische Zee te halen in 2030. Hiervoor zijn vijfduizend windturbines nodig, alsmede een volledig nieuw elektriciteitsnet, met speciale hoogspanningskabels die de windturbines op het landelijk net aansluiten.

Risico

Verschillende bedrijven en analisten voorzien met deze plannen een grote uitdaging. “Want als de plannen niet lukken, is het een ramp voor de Duitse economie”, zegt energie-expert Claudia Kemfert van onderzoeksbureau DIW.

Peter Terium van het energieconcern RWE noemt de Duitse energietransformatie “zo uitdagend als de eerste maanlanding”. Hannelore Kraft, minister van de staat Nordrhein-Westfalen noemt de plannen “een openhartoperatie.”

Struikelblokken

Ook zijn er volgens Bloomberg drie struikelblokken die de plannen in de weg zitten. Het doel om in 2020 tien gigawatt aan windenergie te halen, is vertraagd doordat toestemming laat gegeven wordt en er een tekort aan kabels is, zo stellen de bedrijven E.ON en RWE.

Daarnaast zijn diverse fabrikanten van zonnepanelen in de problemen gekomen door de lage prijzen in China, waardoor zij hun projecten nauwelijks nog kunnen financieren. Als laatste zou het rendement van wind- en zonne-energie onvoorspelbaar zijn: Tsjechië zat volgens de overheid dichtbij een blackout doordat de windturbines in Duitsland het net overbelastten.