De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-92 Duitse Eco Tsaren dwingen huiseigenaren tot kostbare energiebesparende renovaties

Duitse Eco Tsaren dwingen huiseigenaren  tot kostbare energiebesparende renovaties

Maandag 26 maart 2012

De overgang naar duurzame energie ontwikkelt zich in Europa slecht maar met name in Duitsland verloopt de ontwikkeling desastreus.
De bouw van offshore windparken is volledig ingestort, windmolenbouwer BARD moet mensen ontslaan omdat de voorraad molenwieken onafzienbaar is geworden wegens een kopersstaking, de uitbreiding van het elektriciteitsnet is praktisch op een dood punt aangeland en mensen realiseren zich zo langzamerhand dat de energie die de zon stuurt gratis lijkt maar in de praktijk heel erg duur en inefficiënt is.
De Duitse regering voelt dat de huidige energiepolitiek gaat mislukken en gaat huiseigenaren dwingen om dure energiebesparende renovaties uit te voeren. Herleven oude dictatoriale tijden?

Het regelgevend systeem zoals dat door de Duitse overheid is ontworpen om de samenleving te sturen door middel van een energie-efficiënte revolutie werkt niet.
Als gevolg hiervan raken veel politici en ambtenaren gefrustreerd en zijn hun doelstellingen verder weg dan ooit.
Ze weigeren te aanvaarden dat hun peperdure projecten minder bereikbaar zijn dan ooit.
In plaats van toe te geven dat hun idee onwerkbaar is verzinnen ze in plaats daarvan de meest draconische voorstellen.

Voortbordurend op een EU maatregel die energiemaatschappijen dwingt de kosten van energiebesparingsmaatregelen voor hun klanten voor te schieten, wil de Duitse regering huiseigenaren verplichten hun huis te renoveren zodat het meer energie bespaart. Het maakt niet uit of het nu economisch is of niet, het idee erachter is om energie te besparen, ongeacht wat de kosten zijn.
Daarnaast geloven EU politici in Brussel steevast dat huiseigenaren te dom zijn om met een juist antwoord te komen al het gaat om investeringsbeslissingen.

De Duitse regering wil huiseigenaren nu verplichten om, wanneer ze toch van plan zijn om een kleine verbouwing te doen, direct peperdure energiebesparingsmaatregelen te nemen zoals het vervangen van de complete verwarmingsinstallatie en ovens in de keuken,  vloeren, muren en daken te isoleren, kortom een allesomvattende renovatie op grote schaal.
Nu is er onlangs een proefproject in Baden Württemberg geweest waarbij is geprobeerd huiseigenaren te dwingen hun gedrag te veranderen. Er werd snel een wet aangenomen die huiseigenaren dwingt om zelfs bij de kleinste verbouwing een dure en volledige renovatie uit te voeren.

Dat deze wet zijn doel compleet is voorbijgestreefd ligt aan het feit dat huiseigenaren nu zelfs geen kleine verbouwingen meer doen waarbij ze  tevens gedwongen worden op grote schaal hun huizen te gaan verbouwen om wat energie te besparen. Deelstaatregering in paniek, aannemers in paniek, kortom de huiseigenaar vertikt het om naar de pijpen van de regering te dansen.

Vertegenwoordigers van huiseigenaren hebben al gezegd dat een dergelijk project, wanneer het landelijk wordt afgedwongen een volledige mislukking zal worden die de regering uiteindelijk miljarden zal gaan kosten. De wet in Baden Württemberg heeft er slechts toe geleid dat de strategie van het er doorheen drukken en huiseigenaren onder dwang te verplichten van het doen van complete renovaties bewezen heeft uiterst contra-productief te zijn.

Als de Duitse Bondsregering inderdaad overweegt deze wet landelijk in te voeren, waarbij mensen gedwongen worden hun privé eigendommen voor zeer  hoge kosten energie besparend te maken, dan hoeven we maar terug te kijken wat er is gebeurd onder vorige dictatoriale regimes, zeggen consumenten organisaties en verenigingen van huiseigenaren.

Het lijkt er steeds meer op dat de Duitse regering de regie steeds meer verliest en dat het Duitse volk het gestrooi met geld in een bodemloze put meer dan zat is en het vertikt om nog langer naar de klimaatleugens van de politici te luisteren.