De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-95 TenneT Duitsland, wind mee of wind tegen?

TenneT Duitsland, wind mee of wind tegen?

Maandag 2 april 2012

Netbeheerder Tennet heeft het moeilijk. De Nederlandse overheid wil geen leningen meer geven en wil het liefst zo snel mogelijk een deel van TenneT verkopen en eventueel de rest privatiseren.
In Duitsland is het al niet anders, maar er gloort licht aan de horizon. Althans als private investeerders bereid zijn om er miljarden in te steken. En dat is nog maar de vraag.

Netbeheerder TenneT kondigde vorige maand, samen met energiebedrijven RWE en E.ON aan dat de ontwikkeling van nieuwe offshore windparken zou worden gestaakt. De netbeheerder had ook kritiek op de Duitse overheid. TenneT verweet de Duitse overheid een onduidelijk energiebeleid te voeren en wilde in afwachting van meer duidelijkheid alle investeringen in nieuwbouw van het Duitse elektriciteitsnet staken.

Het dreigement heeft geholpen want de Duitse regering onderzoekt nu mogelijkheden of de Duitse overheidsbank KfW, voorheen Kreditanstalt für Wiederaufbau geheten, bereid is de werkzaamheden van TenneT in Duitsland voor te financieren.
TenneT moet de komende tien jaar minstens € 10 miljard in het Duitse elektriciteitsnet investeren. Ongeveer de helft van dat bedrag dient voor het aansluiten van offshore windparken op het Duitse elektriciteitsnet.

Behalve dat bank KfW een helpende hand zou kunnen bieden, heeft TenneT het Japanse bedrijf Mitsubishi als mede investeerder binnen gehaald om de aansluitingen van offshore naar land te helpen financieren. Voor een bedrag van meer dan een half miljard Euro mag Mitsubishi zich voor bijna 50 procent eigenaar noemen van vier zeekabels.
Ook hier zit echter nog een adder onder het gras, want als er nu storingen op het offshore hoogspanningsnet zitten, is de netbeheerder aansprakelijk. Mitsubishi wil niets met deze aansprakelijkheid van doen hebben en wil dat een deel ervan bij de netbeheerders wordt weggehaald.
Dat betekent weer een wetswijziging, dus komt de Duitse overheid dit najaar met een wetswijziging om de netbeheerders welwillend tegemoet te komen.

Het is echter de vraag of TenneT en de bank KfW tot overeenstemming komen. TenneT ziet geen heil in een lening van een bank en wil alleen een constructie waarbij de Duitsers eigen vermogen investeren.
De Duitse overheid wil alleen de verplichtingen van TenneT overnemen om die vervolgens door te verkopen aan private investeerders.
Volgens TenneT lossen leningen niets op.

Om die reden heeft TenneT aan de Duitse regering voorgesteld dat de drie andere Duitse netbeheerders meebetalen aan het aansluiten van de offshore windparken op het Duitse elektriciteitsnet. Immers, ook zij transporteren stroom die offshore is opgewekt.
De drie netbeheerders voelen er absoluut niets voor.

Het netwerk van Tennet in Nederland en Duitsland
Het elektriciteitsnetwerk van TenneT in Nederland en Duitsland
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Er blijft dan weinig anders over dan dat de Duitse consument opnieuw een erg dure rekening gepresenteerd krijgt in de vorm van wéér een opslag op de energierekening. Die opslag is al zo hoog en de kosten voor elektriciteit zijn de afgelopen twee jaar al zo ver gestegen dat ruim 600.000 Duitse huishoudens van energie zijn afgesloten omdat zij de energiereking niet meer kunnen betalen.

De vraag is echter of private investeerders bereid zijn om miljarden in windprojecten te steken waarvan vaststaat dat het onrendabele projecten zijn die niet zonder tientallen miljarden Euro’s subsidie kunnen draaien.
De Duitse overheid heeft vorige maand weliswaar een bedrag van € 200 miljard ter beschikking gesteld voor steun aan duurzame energieprojecten, maar het is nog allerminst duidelijk of dit geld er ook daadwerkelijk komt.
In het achterhoofd van veel investeerders zit de recente actie van de Duitse overheid die versneld de subsidie op zonnepanelen aan het afbouwen is.

Duitse offshore windparken en de aansluitingen die TenneT moet verzorgen
Duitse offshore windparken en de aansluitingen die TenneT moet verzorgen
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Duitse private investeerders wachten ook af wat de Nederlandse overheid nu precies met Tennet wil.
Tennet is in feite staatseigendom en een privé onderneming is in deze sector waar tientallen miljarden omgaan van een heel andere orde, zeker door de ogen van private investeerders gezien.

Omgekeerd is de onzekerheid over de toekomstige financiering van langlopende projecten in Duitsland door TenneT ook voor de Nederlandse overheid een hinderpaal. Ook hier zullen private investeerders huiverig zijn om in een bedrijf te investeren dat op de lange termijn in Duitsland vele tientallen miljarden Euro’s in een Duits elektriciteitsnet moet investeren zonder dat de financiering voor honderd procent is geregeld.

Als de financiering in Duitsland mislukt en de Nederlandse overheid vindt geen private investeerders dan kan TenneT financieel gezien nog een behoorlijk blok aan het been van de minister van Financiën worden. De Nederlandse Staat is immers verantwoordelijk voor de financiën van TenneT.