De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-96 Grootste Duitse zonnepaneelfabrikant Q.Cells failliet

Grootste Duitse zonnepaneelfabrikant Q.Cells failliet

Dinsdag 3 april 2012

De grootste Duitse fabrikant van zonnepanelen, Q.Cells in Thalheim, Saksen, heeft gisteren zelf het faillissement aangevraagd. Vorige week dinsdag maakte de fabrikant de jaarcijfers over 2011 bekend en die waren desastreus. Een verlies van € 850 miljoen prijkte in de boeken.

Q.Cells is de laatste in een reeks van faillissementen die de PV sector treft. Q.Cells werd in 1999 opgericht te midden van de bloeiende hoop en optimisme in wat de hoeksteen van het Duitse Solar Valley moest worden.
De sociaal-groene coalitie onder leiding van Gerhard Schröder, bejubelde de opening van Q.Cells als het begin van een nieuw industrieel tijdperk dat Duitsland de 21e eeuw zou binnen loodsen.
Die toekomst leek verzekerd door een passage in de Energie Feed In wet uit 2000, die producenten van groene energie vaste tarieven en goedkope kredieten gedurende 20 jaar garandeerde. Dit leidde tot een hausse in de zonne industrie in Duitsland.

In 2005 was Q.Celss al gegroeid naar een bedrijf met 750 werknemers met een omzet van € 300 miljoen en werd de CEO in dat jaar benoemd tot ondernemer van het jaar. Q.Cells breidde de productie uit en opende een grote vestiging in de Verenigde Staten.
In 2007 had het bedrijf al 1700 werknemers met een omzet van € 860 miljoen en een winst van € 160 miljoen.

Het leek niet kapot te kunnen. Maar wat was nu de oorzaak van het faillissement?

Er ging eigenlijk van alles mis. De PV industrie nam een hoge vlucht in Duitsland dankzij het Feed In Tarief dat aan PV fabrikanten werd betaald. Dit Feed In tarief trok echter ook Chinese PV fabrikanten aan. De Chinese PV fabrikanten brachten PV modules tegen aanzienlijk lagere prijzen op de markt, waardoor de prijzen op de wereldmarkt sterk daalden.

Met de kredietcrisis in 2009 begon ook de ellende in de PV industrie. De Duitse overheid draaide de Feed In Tarieven terug, maar Q.Cells had ook te weinig aan onderzoek en ontwikkeling gedaan vanwege de bijna gegarandeerde inkomsten dankzij de Feed In wet. Gratis geld noopt niet direct tot innovatie.
In 2009 noteerde het bedrijf een recordverlies van € 1.34 miljard.

Waarnemers zien geen mogelijkheid tot redding van het bedrijf nu de Duitse overheid heeft besloten de subsidies op zonnepanelen af te bouwen en in 2017 helemaal te beëindigen.