De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-97 Buren wint zaak over leges windmolens

Buren wint zaak over leges windmolens

Dinsdag 3 april 2012

Bij het vaststellen van de leges voor de bouw van windmolens mogen gemeenten ook de bouwkosten voor het interieur meerekenen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Arnhemse Gerechtshof in een geschil tussen gemeente Buren en Nuon. Een relevante uitspraak voor andere gemeenten die windmolens willen plaatsen, reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bijna de helft

Nuon moet de gemeente Buren nu alsnog het volledige bedrag van circa 90.000 euro aan leges betalen voor het plaatsen van vier windmolens. Zelf meende het energiebedrijf dat het kon volstaan met bijna de helft, 52.000 euro.

Welke kosten

Het verschil zit hem in de vraag welke kosten tot de bouwkosten mogen worden gerekend, legt Jeanette van Gent uit namens het team Belastingen van de gemeente. Gaat het alleen om de fundering, de mast en de gondel, zoals Nuon betoogt, of ook de installaties die zich binnenin de windmolen bevinden? In het laatste geval zijn de bouwkosten waarover leges worden geheven fors hoger. Zo gaf Nuon in Buren 4 miljoen euro geraamde bouwkosten op, terwijl die volgens de gemeente 12 miljoen bedragen, 3 miljoen per windturbine.

Rechtbank versus Gerechtshof

In eerste aanleg gaf de rechtbank Nuon gelijk en oordeelde dat alleen de buitenkant van een windmolen de grondslag kan vormen voor de te heffen leges. Nuon stelde zelf hoger beroep in, om duidelijkheid te krijgen in deze discussie, die niet alleen in Buren wordt gevoerd. Het Arnhemse Hof kwam tot een andere conclusie. Van Gent: ‘Een windmolen is volgens het Hof geen gebouw, maar een bouwwerk, waarbij binnenkant en buitenkant samen één geheel vormen. Het Hof sluit daarmee aan bij een uitspraak uit 2003 van het Hof in Amsterdam.’

Geen terugwerkende kracht

Volgens VNG-woordvoerster Frotina Zuidema hoeven gemeenten die menen dat zij in het verleden te lage leges hebben geheven, niet te juichen. ‘Als de aanslag al is opgelegd, kun je niet navorderen. Dan heb je pech, bij dit soort uitspraken geldt vaak geen terugwerkende kracht.’ Voor gemeenten die nu bezig zijn met een aanvraagprocedure voor windmolens, of dat in de toekomst doen, is het wel interessant om goed te kijken welke kosten worden opgevoerd, zegt Zuidema.

Rijnwoude vordert wel na

Gemeente Rijnwoude deed in 2009 wel een poging tot navordering. Nadat achteraf duidelijk werd dat te lage bouwkosten waren opgegeven, legde de gemeente een naheffing op aan windmolenbouwer Prodeon. De gerechtelijke procedure daarover loopt nog steeds, meldt de gemeente. Volgens Zuidema is navordering wel mogelijk als sprake is van opzettelijk verstrekken van onjuiste gegevens, zoals Rijnwoude vermoedt.

Bindende uitspraak

Tegen de uitspraak van het Hof is beroep in cassatie mogelijk bij de Hoge Raad. Nuon denkt daar nog over na. ‘Nu de rechtbank A heeft gezegd en het Hof B, zou het voor gemeenten wel duidelijk zijn als er een bindende uitspraak komt van de Hoge Raad’, meent Zuidema.

Lees hier alle uitspraken in deze rechtszaak