De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-131 Groene stroom valt uit bij bewoners van wijk met te veel zonnepanelen

Groene stroom valt uit bij bewoners van wijk met te veel zonnepanelen

Woensdag 23 mei 2012

Bij de bewoners van een wijk in Fosses-la-Ville, in de provincie Namen in België, die zonnepanelen op het dak van hun huis hebben, produceert de installatie geen stroom meer op zonnige dagen. Oorzaak: in de wijk zijn zo veel huizen met zonnepanelen dat het netwerk de spanning niet aankan.

De krant L’Avenir berichtte over de stroomproblemen van Valérie Bodson en Stéphane Wiame. De krant voegt eraan toe dat het niet om een alleenstaand geval gaat. Te veel zonnepanelen in een straat of een wijk kunnen tot een verzadiging van het netwerk leiden, waardoor een of meerdere van de lokale miniproducties stilvallen.

Door de toename van zonnepanelen bij de Belgische gezinnen dreigen problemen door verzadiging van het netwerk toe te nemen. Netbeheerder Orès meent dat serieus nagedacht moet worden over de kwestie.

Grondig nadenken

“We zijn niet bang voor een toename van zonnepanelen, maar menen dat over het geheel grondig moet worden nagedacht, bijvoorbeeld met de politieke wereld”, legt de woordvoerder van Orès, Jean-Michel Brebant, uit. Zo’n denkoefening moet ook in het licht staan van de Europese vereiste om tegen 2020 20 procent van de energie te produceren aan de hand van hernieuwbare bronnen.

De opkomst van zonnepanelen verandert het elektriciteitssysteem aangezien de productie van alle kanten komt, ook van particulieren. Die stroom kan niet worden opgeslagen en moet dus meteen in het netwerk opgenomen worden.

Nederland

Het is opvallend dat in Nederland niemand de garantie durft te geven dat hetzelfde verschijnsel zich hier niet zal voor doen.
Ook het Nederlandse lichtnet is net als het Duitse en Belgische lichtnet niet voorbereid op grootschalige inzet van zonne- en wind energie.
Lokaal, zoals in Apeldoorn worden enkele straten waar zonnepanelen zijn geïnstalleerd, via een aparte regelkast op het lichtnet aangesloten om in geval van teveel aanbod van zonnestroom, direct afgeschakeld te kunnen worden.