De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-133 Hoe rendabel zijn biogasinstallaties?

Hoe rendabel zijn biogasinstallaties?

Woensdag 23 mei 2012

Het is in Nederland zo goed als onmogelijk om zonder inzet van subsidies een biogasinstallatie rendabel te laten draaien. Dat zegt Cees Buisman, hoogleraar Agrotechnologie aan de Wageningen Universiteit. Co-producten zijn te duur  en het gas levert te weinig op. Het is verstandiger om biomassa uit de agrarische sector tot waarde te brengen door omzetting naar producten voor de chemische industrie zoals carbonzuren, meent Buisman.

Buisman reageerde op het faillissement van Biomassa Energie Centrale Salland in Heeten op 6 maart van dit jaar. Nadat de installatie voor mestvergisting- en verwerking in 2010 onder de naam Biogreen failliet ging, bleek de nieuwe eigenaar Bieleveld Bio-Energie ook niet in staat om de installatie rendabel te exploiteren.

Eigenaar Henk Nijman van Bieleveld Bio-Energie voert als reden voor het nieuwe faillissement de hoge kosten en de te lage gasproductie aan. Ook was hij niet in staat om bij akkerbouwers voldoende afzet voor het mineralenconcentraat te vinden. Daarbij speelde mee dat het veel moeite kostte om een product met een constante samenstelling te leveren.

De biogasinstallatie lag de laatste maanden voor het faillissement zwaar onder vuur. Omwonenden protesteren al enkele jaren tegen de stankoverlast wat nog extra werd aangezet door het plaatsen van protestborden. Ook zou de installatie te maken hebben met veel regels waaraan moet worden voldaan.