De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-135 Windmolens ten zuiden van de Maten in Apeldoorn?

Windmolens ten zuiden van de Maten in Apeldoorn?

Woensdag 23 mei 2012

Er bestaat een kans dat er windmolens ten zuiden van de Maten in Apeldoorn worden gebouwd.  Projectontwikkelaar 2OPEN uit Rotterdam heeft een plan ontwikkeld voor een tijdelijk landgoed op de plek van het toekomstige regionale bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid. Onder de naam @KomPost kan het gebied een tijdelijke vruchtbare bestemming krijgen voor mens, dier en plant. Bij het landgoed met zestig tijdelijke woningen zijn ook het Apeldoornse energiebedrijf deA en Natuurmonumenten betrokken.

2OPEN had al een overeenkomst met Natuurmonumenten en het InnovatieNetwerk om een of meerdere soortgelijke, maar dan permanente landgoederen in Gelderland te realiseren. Het bedrijf heeft nu ook gekeken naar een tijdelijk landgoed.

Volgens Sant Ruyter en Solange Ruyter-Schmeits van 2OPEN kunnen er op de plek van het noordelijke van de drie toekomstige bedrijfseilanden zestig tijdelijke woningen worden gebouwd en een gemeenschapshuis, dat later dienst kan doen als restaurant voor het bedrijventerrein en bezoekerscentrum voor het nabijgelegen Beekbergerwoud. Verder is er ruimte voor werkplaatsen, ateliers en flexwerkplekken. Apeldoorn denkt dat de grond de eerste tien jaar niet meer nodig is voor de aanleg van het bedrijventerrein. Mogelijk duurt het nog langer alvorens de grond nodig is.

De tijdelijke buurtschap moet volledig zelfvoorzienend worden, waarbij alle energie en voedsel op het landgoed zelf zal worden geproduceerd. Het noordelijke bedrijfseiland telt 63,9 hectare. Daarvan is 3 hectare nodig voor de bouw van het dorp. De rest is beschikbaar voor tijdelijke natuur, de productie van voedsel en energie, zoals zonne-energie, windenergie of energie uit biomassa.

Deelname van deA aan @KomPost betekent een flinke impuls voor het opwekken van duurzame energie in Apeldoorn.
Het lokale duurzame energiebedrijf deA wil dit najaar beginnen met het leveren van duurzame energie afkomstig van waterschap Veluwe en de VAR. Volgend jaar komt daar duurzame energie bij van een bio-vergasser in Klarenbeek.

Volgens voorzitter Michael Boddeke van deA zou Apeldoorn-Zuid bij uitstek geschikt zijn voor een tijdelijk zonne-panelenveld, tijdelijke windmolens en energie-opwekking uit biomassa.