De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-001 Energiewende verdrinkt in zee van subsidies

Energiewende verdrinkt in zee van subsidies

Dinsdag 1 januari 1013

Energie-ende

STAU…

De groene revolutie in Duitsland veroorzaakt sociaal onrecht en zet de allerarmsten in de kou. Zelfs de producenten van groene energie zien nu in dat de kosten uit de hand lopen. Er is groeiende kritiek: de Duitse transitie naar duurzame energie leidt alleen maar tot pijn.
Een project met zo’n kwalificatie kan maar op één manier worden omschreven: Dom. Voordat andere landen zich in duurzame energie wentelen, dronken gemaakt door groene fantasieën, doen ze er goed aan om te kijken wat er in Duitsland gebeurt.

Het Duitse online magazine Die Welt schreef een artikel over de explosieve stijging van de elektriciteitskosten.

Het transformeren van de Duitse energievoorziening, die gebaseerd is op 80% hernieuwbare energie in 2050 wordt wel beschouwd als het Duitse maan-landings project.  In plaats van een maanlanding dreigt echter een peperdure crash op aarde.

Torenhoge kosten en een groeiend aanbod van onzekerheden zetten de Duitse regering onder enorme druk. Het hele Energiewende project is doorzeefd door een compleet gebrek aan planning en beheer. De reden daarvoor is dat aan echte planning een grondige analyse vooraf gaat van wat haalbaar is en wat niet. De voorstanders van groene energie wilden niet wachten op de analyse en doken blindelings in het diepe.

De sterk wisselende zon- en windenergie veroorzaken op het Duitse elektriciteitsnetwerk zulke wilde fluctuaties dat de overheid zich nu gedwongen voelt om drastische maatregelen te nemen. Zo zal de Duitse industrie gecompenseerd worden voor schade die ze lijdt als gevolg van het stilzetten van het machinepark. Dit machinepark kan in voorkomende gevallen uitgeschakeld worden om een storing in het netwerk te voorkomen, zoals zich een maand geleden in München heeft voorgedaan.

Rekening bij de Duitse consument

Die Welt schrijft dat chemische, aluminium-en staalfabrieken enorme hoeveelheden energie consumeren dat ze in geval van ernstige schommelingen op het elektriciteitsnetwerk hun stroomafname moet verminderen. Voor de ‘capaciteit die kan worden afgesloten’ hebben experts een vergoeding van € 2000 per megawatt per jaar aanbevolen, maar de Duitse regering heeft besloten dat dit bedrag tien keer zo hoog moet zijn, € 20.000 per MW/jaar. De rekening wordt uiteraard weer bij de Duitse energieconsumenten gelegd.

Terwijl politici allerlei wetten aannemen die de prijs voor energie steeds hoger opdrijft, hebben dezelfde politici  het lef om ook te roepen dat energie betaalbaar moet blijven.

De Duitse energieconsumenten krijgen er per vandaag weer een extra belasting op hun maandelijkse energierekening bij. Indien de netbeheerder niet in staat is om een offshore windpark op tijd aan te sluiten, of er is een andere vertraging die de werking van het offshore windpark beïnvloedt, dan krijgt de consument de rekening gepresenteerd.

Het resultaat zal zijn, zo schrijft Die Welt, dat de prijs voor energie in Duitsland, die nu al de op één na hoogste in de EU is, zal blijven stijgen.

Duitsland verliest zijn glans

Duitsland was altijd voor energieconsumerende industrie attractief om te investeren vanwege de hoge betrouwbaarheid van het netwerk en de redelijke prijzen dankzij de kerncentrales.  Deze investeringen verliezen nu in hoog tempo zijn glans.

Zelfs producenten van groene energie zien nu in dat de kosten voor de consument uit de hand gaan lopen. Ze schrikken wakker voor de realiteit.

Die Welt schrijft:
“De Vereniging van Nieuwe Energie Providers, BNE, die actief de omschakeling van kernenergie naar duurzame energie bevorderde, is nuchter.
De BNE zegt dat de Duitse regering in plaats van voortdurend met nieuwe vergoedingen, kosten, subsidies, en ontheffingen op de markt komt, moet de Duitse regering nu eindelijk eens met een plan komen voor de omschakeling naar een duurzaam energiesysteem. De BNE is van mening dat ze de strijd gaan verliezen tegen de hoge kosten van de Energiewende en dat deze zal verdrinken in een zee van subsidies.”

Die Welt voorspelt nog hogere kosten voor de Duitse consument.

De Energieeinsparverordnung

Over deze energiebesparende maatregelen voor huiseigenaren schreven we al uitgebreid in maart 2012 in het artikel Duitse Eco Tsaren dwingen huiseigenaren  tot kostbare energiebesparende renovaties.

Op 1 januari 2014 wordt de Energieeinsparverordnung (EnEV) van kracht. Deze wet schrijft zeer zware thermische isolatienormen voor gebouwen en woonhuizen voor.
Huren worden door deze wet steeds hoger en hoger, waarschuwt de voorzitter van de Bond van Duitse Appartement Verhuur Bedrijven (GdW). In de grote steden is er nu al een probleem met het aanbieden van betaalbare woonruimte voor gezinnen met lage inkomens.

Het is geen wonder dat er al meer dan 800.000 Duitse huishoudens van energie zijn afgesloten.
De groene revolutie produceert een sociaal onrecht die de armsten van de samenleving letterlijk in de kou zet.

Duitsers zijn het zat

Intussen komen steeds meer Duitsers in het geweer tegen de hoge kosten voor energie en roepen hard om een koerscorrectie met de Energiewende. De oplossingen die politici bijna dagelijks bedenken zijn zo mogelijk nog lachwekkender dan de hele Energiewende.
Zo heeft de Communistische PDS Partij voorgesteld om consumenten een geldbedrag te geven waarmee ze energiezuinige apparaten kunnen kopen.
Een andere briljante oplossing komt van de Groenen. Zij stellen voor een wet te maken waarmee energie consumerende bedrijven gedwongen worden om meer voor hun elektriciteit te betalen. Deze meesterbreinen hebben er niet over nagedacht dat deze bedrijven de hogere kosten voor energie direct aan de consumenten zullen doorberekenen.

Het lijkt er op dat er in Duitsland een wedstrijd is losgebarsten wie het meest krankzinnige idee heeft om de zwaar gesubsidieerde hernieuwbare oplichterij te blijven financieren.

Inmiddels geeft CSU politica Gerda Hasselfeldt de SPD en de Groenen de schuld van de uit de hand gelopen energiekosten. Ze zegt dat ‘we’ moeten proberen de Energiewende op een controleerbare manier te vervolgen en niet zoals de Rood-Groene combinatie deed: het bevorderen van een ongecontroleerde expansie van hernieuwbare energie.

De echte oplossing staat veel politici duidelijk voor ogen: direct alle zinloze en destructieve subsidies voor duurzame energie onmiddellijk afschaffen.

Ondertussen loert ‘Brussel’ ook nog naar de Energiewende. De Europese Commissie vindt namelijk dat de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) in Duitsland in de loop van twee jaar zo veranderd is ten opzichte van het origineel, dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofde staatssteun.
Zie: Energiewende in gevaar: ongeoorloofde staatssteun

Alle artikelen van de afgelopen anderhalf jaar die op Fibronot.nl verschenen over de Duitse energiesector zijn samengevat in ons Dossier Windenergie onder het hoofdstuk De Duitse energie sector, het naderend einde van de Energiewende